Timo Tembuyser

Timo Tembuyser

Timo Tembuyser (°1991, Aalst (België)) is performer, zanger en componist. Hij studeerde in juni 2019 af aan de performance-opleiding van de Toneelacademie in Maastricht (Institute of Performative Arts) en schoolde zich als zanger binnen de afdeling Muziektheater van het Rotterdam Conservatorium (Codarts University for the Arts). Voor zijn studies in Nederland studeerde Timo in België. Hij rondde in 2014 de masteropleiding Architectuur en Stadsontwerp af aan de Universiteit Gent, waar hij de wisselwerking onderzocht tussen theatraliteit en ruimtelijkheid, zowel in de publieke ruimte van de stad als in een performance in het theater. Het verlangen dat theoretische onderzoek in de praktijk te brengen leidde hem naar Nederland: hij woont momenteel in Rotterdam, van waaruit hij leeft, werkt en onderzoekt in een landschap dat misschien wel het best als “muziektheaterarchitectuur” kan worden omschreven.

Als zanger en maker poogt hij de ogenschijnlijk onoverbrugbare werelden van zangtechniek en stembevrijding met elkaar te verbinden. Hij werkt met zangers en niet-zangers die zich samen verbinden in de zoektocht naar een gemeenschappelijke klank. Koormuziek, het ‘samen-zingen’, is voor Timo de meest accurate metafoor voor menselijke verbinding : verschillende melodieën, hoe dan ook samenkomend, zij het in een harmonie of een kakofonie. Zijn eigen werken zijn steeds andere theatrale en ruimtelijke kaders voor nieuwe (vocale) composities. Timo is als maker verbonden aan Festival Cement en het TransLAB van Muziektheater Transparant.

Samen met regisseuse Naomi Steijger startte hij de theatrale podcastserie Concrete Voices; een levenswerk waarin ze de bewoners van negen flatgebouwen in negen wereldsteden omvormen tot een groots virtueel koor. De bewoners zingen samen een nieuw, grootstedelijk Requiem. Hun pilot-aflevering 88 woningraten maakten Timo en Naomi n Den Haag, waarmee ze de eerste prijs wonnen van de NTR podcastprijs in 2018. Op dit moment zijn ze in flat Groeneveen in Amsterdam Zuidoost aan het werk aan het derde deel: Stemmen Uit Beton, i.s.m. Frascati Producties en Woningcorporatie Rochdale. (Meer info: www.ConcreteVoices.com)

Samen met performer en zangeres Hélène Vrijdag vormt Timo sinds 2019 een makersduo onder de vleugels van Productiehuis Theater Rotterdam. Ze zijn twee stemmen in twee lijven die zoeken naar de meest eerlijke dialoog. Zingend pogen ze de kaders en de mythes waarin hun stemmen en lijven gevangen lijken te zitten, steeds opnieuw te belichamen.

Ook als performer beweegt hij zich graag van de ene naar de andere vorm in het fluïde muziektheaterlandschap: van koorconcert naar bewegingsvoorstelling over musical tot geluidsinstallatie. Hij speelde afgelopen seizeonen in o.a. Meiskes & Jongens (Deep Bridge, 2018), Parapluies de Cherbourg (OT Rotterdam, 2019), 8: METAMORPHOSIS (Nicole Beutler Projects, 2019) en is lid van het Swara Vocal Ensemble (Brussel).

Producties met Timo Tembuyser

Productie Functie
La Loba - (TRANSLAB - 2021-2022)Compositie | Zang | Spel
Missa Homo Sacer - (TRANSLAB - 2021-2022)Concept | Compositie | Tekst | Zang | Spel
Missa Mater Sola - (TRANSLAB - 2021-2022)Concept | Compositie
Missa Homo Sacer - (TRANSLAB - 2020-2021)Concept | Compositie | Tekst | Zang | Spel
La Loba - (TRANSLAB - 2019-2020)Compositie | Zang | Spel