Het Vlaams Radiokoor werd in 1937 als professioneel kamerkoor opgericht door de toenmalige openbare omroep (NIR). Vandaag is het een referentie voor vocale muziek in Vlaanderen en Europa, en wordt het zowel in binnen- als in buitenland tot de top gerekend.

Bart Van Reyn heeft sinds seizoen 19-20 de leiding over het Radiokoor als muziekdirecteur. De gedeelde passie voor hedendaags repertoire, het geloof in de stem als ultieme vertolker van onze emoties, en het streven om ons vocaal erfgoed toegankelijk te maken voor zangers en publiek zijn wat ensemble en dirigent verbindt. 

Vanuit Studio 1 in Flagey (Brussel) werken de 32 zangers van het Vlaams Radiokoor aan een muzikaal project dat op drie grote pijlers gebouwd is. Eerst en vooral zijn er de Vocal Fabric producties – het laboratorium van het Radiokoor: concerten die de grenzen van vocale muziek aftasten, confronterend, eigenzinnig en non-conformistisch. Daarnaast werk het koor regelmatig samen met gerenommeerde binnen- en buitenlandse instrumentale ensembles, en bouwde zo een steeds grotere aanwezigheid op verschillende internationale podia uit. Tenslotte is en blijft het Vlaams Radiokoor een levend portaal voor repertoire, kennis, ervaring en stemmen: het maakt ons vocaal erfgoed toegankelijk en investeert in nieuw stemwerk.

Het Vlaams Radiokoor is een instelling van de Vlaamse Gemeenschap.

Foto: Wouter Van Vaerenbergh