De Amerikaanse sopraan Claron McFadden (°1961) studeerde cum laude af aan de Eastman School of Music in Rochester, New York en woont sinds 1984 in Nederland. Ze is bekend om haar zeer divers repertoire - gaande van barok tot hedendaagse muziek - en werkte samen met dirigenten zoals Sir John Eliot Gardiner, Frans Brüggen and Sir Andrew Davies.

Ze zong belangrijke operarollen zoals de titelrol in Lulu in Glyndebourne, de rol van Zerbinetta in de Nederlandse Nationale Operaproductie Ariadne auf Naxos en de titelrol in Cavalli’s La Didone in de Scala met Fabio Biondi.

Ze staat bekend om haar unieke interpretatie van hedendaagse muziek en heeft vele wereldpremières op haar naam staan, inclusief werken van Harrison Birtwistle, Jörg Widmann en Michel van der Aa.  Ze werkt regelmatig met het Arditti Quartet en Klangforum Wien.

Ze participeerde aan verschillende projecten waarin diverse kunstvormen gecombineerd werden, zoals Pitié van Alain Platel en de dansfilm Symmetrie van Ruben van Leer, gefilmd in C.E.R.N.
Ze wordt vaak gevraagd om improviserende musici te vervoegen zoals Kris Defoort en is een regelmatig lid van de David Kweksilber Big Band.

Ze is huisartieste bij Muziektheater Transparant en realiseerde verschillende multidisciplinaire projecten: Lilith (2012), Secrets (2015), Nachtschade: Aubergine (2017) en het meest recent Façade: de laatste dagen van Mata Hari (2017).

In 2002 werd Claron McFadden genomineerd voor een Grammy Award. In 2007 kreeg ze de Amsterdamprijs voor de Kunsten uitgereikt. Ze is lid van de Koninklijke Nederlandse Academie van de Kunsten en haar TEDx talk in 2010 werd uitgekozen om op de prestigieuze TED.com website te staan.

www.claronmcfadden.com

Productie

Functie

In nauwe samenwerking met de uitvoerder

Concept

Zang

Cast

Zang | Performance (in film)

Zang

Zangcoach

Sopraan

Zang

Concept | Zang

Zangstem

Concept | Zang

Solist

Zang | Concept | Regie