Marc Tooten studeerde altviool aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en daarna aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij Ervin Schiffer.

Van 1979 tot 1996 was hij altviool-solo van het befaamde kamerorkest I Fiamminghi, onder leiding van Rudolf Werthen. Met dit ensemble toerde hij als solist door België, Nederland, Duitsland, Spanje, de Verenigde Staten en Japan.

Marc Tooten was aanvoerder altviool bij de Beethoven Academy van 1996 tot 2007. Met dit kamerorkest trad hij op als solist onder dirigenten zoals Reinbert de Leeuw en Christopher Hogwood. Hij was eveneens aanvoerder-solist bij Philzuid in Eindhoven. Hij wordt vaak uitgenodigd als solist door het Antwerp Symphony Orchestra en ook door de Radio Kamer Filharmonie in Hilversum, het Westdeutsche Rundfunkorchester in Keulen, het Orquesta Ciudad de Granada en het Orquesta de Cámara de Pamplona.

Marc Tooten maakt deel uit van het Arriaga strijkkwartet. Hij vertolkt vooral kamermuziek en kent in dat domein internationale faam: “Hij beheerst de volledige kamermuziekliteratuur, die hij met veel soepelheid en aanpassingsvermogen koestert.” Met de Salzburger Solisten musiceerde hij op de belangrijkste kamermuziekfestivals in Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Zwitserland. Hij werkte onder meer samen met Abdel Rahman El Bacha, Eduard Brunner, Andràs Adorjàn en Martin Lovett. Als lid van het Arriaga strijkkwartet werkte Marc Tooten samen met beroemde muzikanten waaronder Martha Argerich, Boris Berezovsky en Itamar Golan. In 2009 richtte hij samen met violiste Orsolya Horváth en cellist Luc Tooten het Trio Tooten op.

Marc Tooten is een begeesterd leraar. Als docent altviool en kamermuziek aan het Lemmensinstituut in Leuven en het Conservatorium van Maastricht deelt hij zijn kennis en ervaring met zijn studenten.

Productie

Functie

Gecreëerd met en uitgevoerd door