Ewout Lehoucq (°1987) is performer, maker, zanger (bas-bariton/contratenor) & cellist.

Bij het kinderkoor van de Vlaamse opera (1995-1999) ontdekt hij de liefde voor opera en muziektheater (La Bohème, Turandot, Cinderella, Let’s make an opera…).

Hij speelt van 1999 tot 2001 als TV-acteur mee in de Vlaamse serie Wittekerke, studeert cello bij Rigo Messens (1995-2005) en doet orkestervaring op in het Ghent Symphony Orchestra (Jemoo) o.l.v. dirigent Geert Soenen (2004-2017).

Tijdens zijn literatuurstudies (UA) bewerkt hij liederen voor stem en eenvoudige piano- of cellobegeleiding en trekt als troubadour Europa rond.

In 2010 experimenteert hij in De Studio met celloklanken in de surrealistische voorstelling De gemarmerde wortelboorder  (Dries Gijsels, desymptomen) en speelt in de productie Er was eens (Daphné Verhelst, Villanella, Laika, detheatermaker).

Van 2012 tot 2015 studeert hij DRAMA / acteren aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP).

Sinds 2014 treedt Ewout op in muziektheaterensembles ‘Badmeester & Margarita’, ‘de eeuwigwachtende hoeren’ en sinds 2017 wekelijks in concert met pianist/accordeonist Isaak Duerinck en trompettist/gitarist Simon Dhaen met eigen bewerkingen van klassiek, oldies, chanson en gipsy swing jazz.

Sinds 2009 organiseert Ewout in Antwerpen maandelijks een salon café-concert samen met zijn huisgenoten.

In 2017 creëert en speelt hij mee de cabaretvoorstelling Les Âmes Perdues die in zijn living in première gaat. Hij krijgt met Isaak Duerinck, Alexandra Oppo en Naomi Beeldens een 2-jarige artistieke residentie aangeboden bij Muziektheater Transparant (TRANSLAB).

In 2017-2018 zijn ze te zien in de cabaretvoorstelling Les Âmes Perdues (regie Wouter Van Looy) en in de muziektheatrale bewerking van de gruwelijke sprookjes Struwwelpeter (Zonzo Compagnie). Ze maken een sociaal-artistieke voorstelling op het Blok-Bloc festival i.s.m. Laika. In 2018-2019 spelen ze de pannen van het dak met deRoovers in Het Bezoek (F.Dürrenmatt) en in de voorstelling Vaarwel Dijkzigt op Operadagen Rotterdam.

In 2019 speelt Ewout cello in de voorstelling Nachten - ballets de la nuit van Benjamin Abel Meirhaeghe en maakt hij met Les Âmes Perdues een performance voor ‘de Nacht van de verbeelding’ in Gent. Met Katrin Lohmann, Jo Thielemans, Wouter van Looy creëren Les Âmes Perdues Every Ending, een muziektheatrale bewerking van Heiner Müller’s  Quartett, een lynchiaanse trip, in première op de laatste editie van het Wintervuur festival in Antwerpen.

Door covid worden heel wat optredens een jaar uitgesteld en maken ze in de opnamestudio van Every Ending een podcast/luisterspel Quartett, dat later oa. speelt op O.festival Rotterdam, op de kleppers in het Toneelhuis, Watou festival (met actrice Tania van der Sanden).

In 2020 werken ze aan hun nieuwe show Eurovisionary, een eigenzinnige theatrale ode aan 65 jaar Eurovisiesongfestival met arrangementen van wedstrijdwinnaars en persoonlijke favorieten. De voorstelling gaat in première bij Dakkan en speelt bij O.festival, Muziek in de Wijk van Zomer van Antwerpen 2021, Rotterdam Pride...

Eind 2020 is Les Âmes Perdues te zien als huisband van Happy New Queer ism. Antwerp Queer Arts festival, Gregory Frateur, Benjamin Abel Meirhaeghe en Wim Vanlessen.

In 2021 maken ze de voorstellingen How do you sleep at night, een muzikale trip in de wereld van slaap en slapeloosheid (Aulos music mgt) en Fortuyne wat hebdy ghebrouwen, een ludieke muziektheatrale performance met bewerkingen van liedekens uit het Antwerps Liedboek, in première gegaan in de Roma in het kader van het Nyeu Liedeken festival, in samenwerking met Walpurgis Muziektheater en Teletext.

Naast hun theatrale activiteiten speelt Les Âmes Perdues geregeld concerten en recitals, wars van genre, tuk op speelsheid.

In 2022 maakt Ewout met Theater de Spiegel de kindervoorstelling Loopneus, gebaseerd op The Nose van Shostakovich en werkt hij als acteur, zanger en cellist voor NTGent aan de nieuwe muziektheatervoorstelling Maison Maeterlinck in regie van Thom Luz. Maison Maeterlinck gaat in december 2022 in première in NTGent.

Productie

Functie

Spel | Muziek | Zang

Zang | Spel

Cello | Zang

Muziek | Zang

Muziek | Zang

Muziek | Zang

Zang | Cello