Andrea Argentieri is acteur en regieassistent, hij woont en werkt in Bologna. Hij studeerde beeldende en podiumkunsten aan de Universiteit van Bologna en behaalde een postgraduaat Documentaire Praktijk aan de Universiteit van Londen, Royal Holloway.

In 2015 werd hij toegelaten tot de befaamde theateracademie Galante Garrone in  Bologna, waar hij een acteursopleiding volgde. In 2018 maakte hij zijn debuut als Primo Levi in de voorstelling Se Questo è Levi van Fanny & Alexander, in een regie van Luigi De Angelis. Het stuk werd in 2019 tweemaal onderscheiden, zowel met de prijs voor Beste Voorstelling als de prijs voor Beste Acteur jonger dan 35 in Italië voor Argentieri's vertolking.

Hij is zeer actief met verschillende hedendaagse gezelschappen en theaters zoals Menoventi, Teatro delle Albe, Gob Squad, ERT  (Emilia Romagna Teatro) en Fanny & Alexander.

Voor zijn rollen kruipt hij vaak in de huid van zijn personages, zoals onlangs in Manson van Fanny & Alexander, waarin hij Charles Manson speelt.

Argentieri werkt al sinds 2016 samen met De Angelis als regieassistent en videomaker voor theater- en operavoorstellingen, waaronder Orfeo nel Metrò op muziek van Monteverdi (oorspronkelijke productie Muziektheater Transparant, Antwerpen, 2017, nieuwe productie Teatro Comunale A. Ponchielli voor het Monteverdi Festival in Cremona). Andere samenwerkingen met De Angelis waren Les Indes Galantes van Rameau (productie Muziektheater Transparant, Antwerpen, augustus 2018), en een verschillende productie van Monteverdi's L'Orfeo voor Muziektheater Transparant. In 2021 maakten ze samen L'isola disabitata van Joseph Haydn voor het Teatro Alighieri van Ravenna en, met een nieuwe bezetting, voor Opéra Bastille in Parijs en de Opera van Dijon. In 2022 ging het om Claudio Monteverdi's Il ritorno di Ulisse in Patria in het Teatro Ponchielli in Cremona. Hetzelfde jaar was Argentieri ook regieassistent voor Richard Wagners Lohengrin in het Teatro Comunale in Bologna én speelde hij de rol van Richard Wagner in deze opera.

Foto: Alessandra Dragoui

Productie

Functie

Coach

Regie-assistentie | Video

Video | Regie assistentie

Assistent dramaturgie | regie | Video

Video | Regie assistentie