Wim Catrysse (°1973) woont en werkt in Antwerpen, België. Hij behaalde een Master in de beeldende kunsten aan Sint-Lukas Brussel University College of Art and Design in 1997. Van 1997 tot 2000 volgde hij een postacademische cursus aan het Hoger Instituut voor Schone Kunsten (HISK) in Antwerpen, gevolgd door een eenjarige cursus aan de Glasgow School of Art. 

Sinds de late jaren 1990 is Wim Catrysse bezig met het onderzoek van de dynamieken van zelf geconstrueerde architecturale omgevingen en de potentieel fictieve kenmerken van fenomenale omgevingen, de ontrafeling van subjectiviteit en daarmee ook de illusie van controle. Hij vertaalt dit onderzoek naar video-installaties waarin de participanten/kijkers geconfronteerd worden met elementaire krachten en hun grenzen van evenwicht en uitgedaagd worden door beelden die een fysieke bedreiging vormen of een zekere verontrusting uitstralen.   

De artistieke aanpak van Wim Catrysse combineert intuïtie met technische redenering en leidt vaak tot complexe cinematografische beeldconstructies. 

Wim Catrysse heeft deelgenomen aan verschillende tentoonstellingen, zowel solo als in groep, bij internationale instellingen zoals Kunstmuseum Bonn, S.M.A.K. Gent, Jeu de Paume Parijs, MUHKA Antwerpen, Center for Contemporary Art Tel Aviv, Nikolaj Kunsthal Kopenhagen, Arts Santa Monica Barcelona, Extra City Antwerpen en Museum Boijmans van Beuningen Rotterdam. 

Wim Catrysse is mede-oprichter en werkt samen met Escautville, een productieplatform voor video artiesten.

www.wimcatrysse.com

Productie

Functie

Video | Decor

Scenografie | Video