Benjamin Haemhouts

Benjamin Haemhouts

Benjamin Haemhouts is een van de meest gedreven Belgische musici van het ogenblik. Na een carrière als solotrombonist in de Duitse Bamberger Symphoniker legde hij zich toe op het dirigeren en studeerde hij orkestdirectie bij de Russische dirigent Alexander Polyanichko, bij wie hij ook assistent was. Zijn samenwerkingen met dirigenten als Sir Simon Rattle, Valery Gergjev, Bernard Haitink, Herbert Blomstedt, Gustavo Dudamel, Giuseppe Sinopoli, Jonathan Nott en Esa-Pekka Salonen oefenden blijvende invloed op hem uit.

Sinds hij in 2008 chef-dirigent werd van Casco Phil vallen zijn grensverleggende programma’s op waarin hij graag hedendaags werk combineert met composities uit de barokke en klassieke periode. Zijn interpretatie kenmerkt zich door grote dynamische contrasten, nauwgezette articulatie, een rijk kleurenpalet en een bevlogen en aanstekelijke manier van musiceren. Na een van zijn eerste concerten als dirigent van Casco Phil, waarbij hij Pergolesi’s Salve Regina zonder onderbreking combineerde met een wereldcreatie van de award-winnende componist Stefan Prins, kopte het Belgische opinieweekblad Knack: Energy from Belgium!

Deze slogan appelleert geheel aan zijn handelsmerk waarin perfectie, ambitie en gedrevenheid centraal staan. Benjamin Haemhouts is een vernieuwer die het klassieke repertoire vanuit een hedendaagse visie benadert en blijvend op zoek gaat naar talentvolle componisten en bijzondere, vooral jonge, topsolisten.

Haemhouts speelde een voortrekkersrol bij de omwenteling van de Belgische Kamerfilharmonie naar Casco Phil. Het vraagstuk ‘Welke rol zal een orkest over pakweg 20 jaar spelen?’ lag aan de basis van zijn idee om de klassieke orkeststructuur open te breken. Hij kiest ervoor om binnen Casco Phil de inhoud van een artistiek idee te laten primeren op de vorm ervan.

Als gastdirigent dirigeerde Benjamin Haemhouts tal van jeugdorkesten waaronder de Junge Deutsche Philharmonie, het Symfonisch orkest van het Conservatorium Antwerpen en het Orchestre Jeunesses Musicales. Hij dirigeerde de wereldcreatie La Création van André Laporte met het HermesEnsemble en was te gast bij verschillende ensembles voor hedendaagse muziek in België, Nederland en Duitsland. Hij dirigeerde ook het Symphonische Orchester der Philharmonie Tchernovcy, werkte samen met het Brussels Philharmonic het Nationaal Orkest van België. Recent debuteerde Haemhouts bij de Bamberger Symphoniker.

Foto: Marco Borggreve

Producties met Benjamin Haemhouts

Productie Functie
Lost & Found - (Huidig seizoen)Concept | Muzikale leiding