Sopraan Esther-Elisabeth Rispens is een veelzijdige zangeres steeds nieuwsgierig naar nieuwe manieren om op een podium te staan. Haar brede interessegebied strekt zich uit van hedendaagse muziek en experimenteel muziektheater tot klassieke liedrecitals. Ze is gepassioneerd door het telkens heruitvinden van zichzelf en het aftesten van haar eigen grenzen, afgestemd op elk project dat ze aangaat.

Na haar klassieke zangopleiding stond Esther-Elisabeth Rispens op podia onder meer in België, Nederland, Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk, Italië, Griekenland en Hongarije. Ze heeft een grote affiniteit met de Biënnale van Venetië waar ze in 2019 haar debuut maakte als hoofdrol in A pirate who does not know the value of Pi, een wereldcreatie van componiste Lucia Ronchetti. In 2022 was ze lid van Biënnale College voor jonge, veelbelovende artiesten. Haar performances werden door zowel publiek als pers enthousiast ontvangen omwille van haar uitzonderlijke virtuositeit, haar omvangrijke stembereik en haar doorleefde scenische presence.

In dezelfde periode vertolkte ze de rol van de sopraan in de operaproductie Into the little hill van George Benjamin in het Müpa Concertgebouw te Budapest, onder leiding van Gregory Vajda, in een regie van Csaba Horváth.

Haar liefde voor de theatraliteit van hedendaagse muziek komt tot uiting in het duo Goggles, dat ze samen met Wim Pelgrims (slagwerk) oprichtte in 2020. In 2022 werd Goggles laureaat van de Supernova wedstrijd georganiseerd door Klarafestival, Vlaamse radio. Het duo was in dat seizoen te zien in Bozar, Flagey, Concertgebouw Brugge en op het Kunstenfestival Watou te Ieper. Tijdens de Bijloke Summer Academy (Gent, 2020) creëerde het duo samen met Belgisch componist Thomas Smetryns de voorstelling A Room. Deze muziek werd vastgelegd in De Bijloke met een CD-opname. In november 2024 premiert Goggles een nieuwe jongerenvoorstelling in De Bijloke, in samenwerking met Muziektheater Transparant in een regie van Aïda Gabriëls, met muziek van Jonathan Bonny.

Esther-Elisabeth Rispens is de zangeres van het Nemø ensemble: een jong collectief dat eigentijdse en experimentele muziek in een nieuw en modern jasje steekt. Nemø ensemble was al te gast op podia als De Singel (Antwerpen) - samen met het Hermes Ensemble -, De Bijloke (Gent), en op de International Summercourse Darmstadt, samen met het Nadar Ensemble.

Sinds 2023 maakt Esther-Elisabeth Rispens ook deel uit van HYOID voices, een vocaal ensemble voor hedendaagse muziek. Ze zingt mee in de immersieve A-Ronne productie van Luciano Berio (juni 2023 -…), geregisseerd door Joris Lacoste en Claire Croizé, alsook in de productie RELICS in samenwerking met Spectra ensemble (oktober 2023). Beide onder muzikale leiding van Filip Rathé.

www.estherelisabethrispens.com

Foto: Thomas Ost & Laura Van Snick

Productie

Functie

Concept | Uitvoering

Koorregie Stedelijk Conservatorium Mechelen