Nel Maertens (1996°, woont en werkt in Antwerpen) verkent in haar werk kleur, materiaal, schriftuur, en energie. Nel studeerde in 2019 af als master in mode aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten Antwerpen. Naast projecten in de podiumkunsten (kostuumontwerp, performance), legt Maertens zich toe op een autonome beeldende kunstpraktijk. Ze is een multidisciplinaire kunstenaar die graag cross-sectorale samenwerkingen aangaat en is lid van het kunstenaarscollectief FAAR vzw in Deurne, Antwerpen.

Nel nam deel aan groeps- en solotentoonstellingen in binnen- en buitenland, in 2021 cureerde Charlotte Crevits een eerste solotentoonstelling van haar werk in CC Strombeek. Daarna volgden verschillende residenties en samenwerkingen met o.a. KMSKA, Europalia Georgia, Het Rubenshuis, Platform K en choreografe Femke Gyselinck, We Are The Next Generation, Art On Paper, Wouters &Hendrix, Coppejans Gallery, Barokke Influencers, Dieric Bouts Festival, Flanders DC Antwerp,....

De drie “klassieke” genres binnen de kunstgeschiedenis; het portret, het landschap en het stilleven, keren steeds terug. Thema’s zoals feminisme en universele emotie wil ze herbekijken en actualiseren. Ook natuurbescherming en klimaatverandering zijn belangrijke drijfveren voor haar werk. Maertens werkt met verschillende media, maar "de tekening" blijft altijd het uitgangspunt. Ze is altijd op zoek naar een interessante manier om lijnen weer te geven, te vertalen of te herinterpreteren. Daarbij werkt Nel graag samen met anderen om het resultaat te verrijken.

Momenteel werkt Nel aan de voorbereiding van een solotentoonstelling op het kunstenfestival Border Buda (Firma, april 2024), aan een performance van Oester vzw i.s.m. Muziektheater Transparant (KMSKA, mei 2024), aan een nieuwe productie van Femke Gyselinck in samenwerking met B’Rock Orchestra (Concertgebouw Brugge, januari 2025) en aan de deelname van ModeMuseum Antwerpen voor DAKkan Festival (MoMu, september 2024).

Foto: Britt Guns

Productie

Functie

Gecreëerd met en uitgevoerd door