Muziektheater Transparant. Een internationaal productiehuis voor muziektheater met een focus op de zangstem

Vanuit de kracht van de menselijke stem, een vernieuwende kijk op repertoire en een sterk engagement, creëert Muziektheater Transparant artistiek hoogwaardige en onconventionele voorstellingen die het deelt met diverse publieken in binnen- en buitenland.

Muziektheater Transparant staat voor een gelijkwaardige behandeling van muzikale, beeldende en tekstuele elementen, die samen een spanningsvol geheel vormen.

Muziektheater Transparant engageert kunstenaars uit verschillende culturen voor het creëren van nieuw werk of het herdenken en herinterpreteren van repertoire. Het zoekt daarbij de confrontatie op tussen genres en stijlen, klassiek en niet-klassiek, en/of westers en niet-westers.  

Muziektheater Transparant richt zich op de kwaliteit, ervaring en inzichten van gevestigde kunstenaars met een sterke reputatie en verschaft binnen TRANSLAB opleidings- en creatiekansen voor het talent en de energie van een nieuwe generatie.

De voorstellingen van Muziektheater Transparant worden getoond in grote en kleine schouwburgen, maar bezetten ook ongewone plekken tijdens bijzondere muziektheatrale evenementen.

Muziektheater Transparant produceert met een gedreven en gespecialiseerd team veelal in de repetitiestudio’s van haar thuisbasis - het gebouw Matterhorn (Antwerpen-Borgerhout). Daarbij gaat het een dialoog aan met een grote variëteit aan internationale partners, met een grote inhoudelijke betrokkenheid bij de kunstenaar en het publiek.

Naast vele partners en coproducenten hebben we een aantal structurele samenwerkingen met International Opera Academy (IOA), Klarafestival, Muziekgebouw, DE SINGEL, Concertgebouw Brugge, O.Festival for Opera.Music.Theatre en Opera Ballet Vlaanderen (OBV).