Theater, dans, hedendaagse muziek en opera aan elkaar solderend, zette Aïda Gabriëls (1993) tijdens en na haar studies Theaterwetenschappen (UGent) in op het onderzoeken en ontwikkelen van een transdisciplinaire taal doorheen een waaier aan uiteenlopende projecten.

Met de repetitiezaal en bühne als playground wordt vanuit telkens een andere constellatie gereflecteerd over maatschappelijke  thema’s.  Met  het  operagenre  als  fundament  onderzoekt  ze  de  emancipatorische en artistieke mogelijkheden van het samenspel van disciplines. In 2016 debuteerde ze met de veelzijdige soundscape opera Medeamaterial, waarbij een sopraan en contrabassist zich vasthaken aan Heiner Müllers weerbarstige dilemma in dichtvorm. Voor Concertgebouw Brugge (2017) liet ze twee dansers, live video en percussionist de schuldvraag-in-tijden- van-oorlog aankaarten in I AM THE ENEMY YOU KILLED, MY FRIEND, dat vertrok vanuit Benjamin Britten’s War Requiem. 2018 stond in het teken van HAVEN, een ruwe herinterpretatie van Jasons kant van het verhaal binnen de Medea-mythe. In 2021 ving een duurzaam partnership met Ancienne Belgique aan en zagen VACUUM en Dance of the Seven Veils het licht. 2022 stond in het teken van The Wild Stage. Vanaf 2023 is Aïda artist-in-residence bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en ontwikkelt ze er Passages, een locatieproject dat in première gaat in 2024. Tegelijkertijd werkt ze aan Ethereal Realms, een solo voor de Frans-Zwitserse Marie Delprat die focust op musical persona en in première gaat in 2024 in Dampfzentrale in Bern.

Samen met dramaturge Tessa Vannieuwenhuyze vormt ze oester. oester is huisartiest bij Muziektheater Transparant en artist-in-residence bij KMSKA en Ancienne Belgique Brussel.

Aïda is artistiek coördinator bij Music Theatre NOW. Music Theatre NOW Network is een toonaangevend wereldwijd netwerk voor muziektheaterpresentatoren, -producenten en -artiesten. Door middel van de tweejaarlijkse wereldwijde competitie en het Creators Connection Program streven ze ernaar om hedendaags muziektheater te transformeren tot de meest dynamische, interdisciplinaire kunstvorm van ons tijdperk.

Productie

Functie

Regie

Concept | Regie

Creatieve consultant

Concept | Regie

Concept | Regie

Concept | Regie