Huang Ruo

Huang Ruo

Artistieke stijl  Huang Ruo werd door The New Yorker bejubeld als “een van de meest begaafde jonge componisten ter wereld”, terwijl The New Yorker Times hem loofde voor zijn op oude melodieën en volksmuziek uit China als op westerse avant-gardecomposities, experimentele werken, noise, natuurlijke en bewerkte geluiden, rock en jazz. Als lid van de nieuwe generatie Chinese componisten wil hij westerse en oosterse elementen niet louter samenbrengen, maar integreren tot een naadloos, organisch geheel. Huang Ruo's composities zijn zeer uiteenlopend, van orkestrale en kamermuziekwerken tot opera's en muziek voor theater- en dansvoorstellingen, over cross-genre stukken, geluidsinstallaties, multimediawerken, experimentele improvisaties, folk rock en filmmuziek.

Opvoeringen Huang Ruo's composities werden gecreëerd en uitgevoerd door talrijke orkesten: New York Philharmonic, Philadelphia Orchestra, San Francisco Symphony, Seattle Symphony, Pools Nationaal Radio Orkest, Philharmonisches Orchester Kiel en Hong Kong Philharmonic, ensembles en kwartetten waaronder Chamber Music Society of Lincoln Center, Asko/Schoenberg Ensemble, Ensemble Modern, London Sinfonietta, Remix Ensemble, Quatuor Diotima en Ethel Quartet, en dirigenten zoals Wolfgang Sawallisch, Michael Tilson Thomas, James Conlon, Marin Alsop, Dennis Russell Davies, Ed Spanjaard, Peter Rundel, Alexander Liebreich, Xian Zhang en Ilan Volkov.

Opera Huang Ruo's opera Dr. Sun Yat-Sen kende in 2014 zijn première in de VS, in de Santa Fe Opera, en gaat volgend seizoen in Canada in première in de Vancouver Opera.  De wereldpremière van zijn opera Paradise Interrupted vond plaats op het Spoleto Festival USA in 2015. Het werk werd hernomen tijdens het Lincoln Center Festival in 2016 en toerde daarna door Azië en Europa. Werken van Ruo stonden ook op het programma van de Washington National Opera, de Houston Grand Opera, de New York City Opera en Opera Hong Kong.

Residenties Huang Ruo was de eerste componist in residentie aan het Concertgebouw in Amsterdam en is ook resident bij het National Symphony Orchestra of Taiwan.

Opleiding Huang Ruo werd geboren op het Chinese eiland Hainan in 1976, het jaar waarin een einde kwam aan de Chinese Culturele Revolutie. Hij groeide op in de jaren '80 en '90, toen China zich openstelde voor de westerse wereld, en kreeg zowel een traditioneel Chinese als westerse opleiding aan het Muziekconservatorium van Shanghai. Door de ingrijpende culturele en economische ontwikkelingen in China na de Culturele Revolutie was er in zijn opleiding niet enkel plaats voor Bach, Mozart, Stravinsky en Lutoslawski, maar ook voor de Beatles, rock-'n-roll, heavy metal en jazz. Hij slaagde erin al deze - toen nog niet lang geoorloofde - westerse invloeden in gelijke mate te verwerken. Nadat hij in 1995 de Henry Mancini-Prijs won op het Internationaal Film- en Muziekfestival in Zwitserland verhuisde hij naar de Verenigde Staten om er verder te studeren. Hij behaalde een Bachelor in Muziek aan het Oberlin Conservatory of Music en een Master in Muziek en een Doctoraat in de Muziekwetenschap aan de Juilliard School.

Huang Ruo als docent en dirigent Huang Ruo doceert compositie aan het Mannes College of Music van de New School in New York, en hij is artistiek leider en dirigent van het Ensemble FIRE (Future In REverse). In 2006 werd hij door het National Committee on United States-China Relations gekozen als Young Leader Fellow.  

www.huangruo.com