Sinds het oppakken van zijn eerste instrument, de gitaar, is componist, zanger en multi-instrumentalist Tcha Limberger een van de weinige wereldklasse musici die geaccepteerd en gerespecteerd zijn in een muziekstijl die cultureel niet de hunne is. Zijn optreden op het internationale podium met zijn Transsylvanische Kalotaszeg Trio en Budapest Gypsy Orchestra, en zijn koesterende benadering van het onderwijzen van bijna vergeten traditionele muziek, hebben hem gemaakt tot een van de meest prominente en 'belangrijke figuren in volksmuziek van het Karpatenbekken'. Hiervoor heeft hij wereldwijd ongeëvenaarde lof ontvangen van professionals en publiek. Critici die zijn prestaties opmerken, beweren dat hij 'volledig gemaakt is van muziek', 'de polyglot koning van zigeunermuziek', terwijl collega-muzikanten naar hem verwijzen als 'het vijfde element'.

Limberger werd geboren in een bekende Belgische familie van Manouche-muzikanten. Hij groeide op in de wereld van de Gypsy swing-stijl van Django Reinhardt en heeft in de loop der jaren samengewerkt met veel van zijn toonaangevende uitvoerders. Zijn eclectische muzikale smaak, interesses en passies werden gevormd vanaf zijn vroege jeugd met zijn eerste solocarrière waarin hij Flamenco zong terwijl hij zichzelf op gitaar begeleidde op slechts achtjarige leeftijd. Hij heeft een voortdurende fascinatie en liefde voor traditionele muziek van over de hele wereld, en leidde lange tijd een band van Belgische muzikanten die muziek speelden van de Aimara en de Quechua-indianen van Bolivia. Hij studeerde moderne klassieke compositie naast de Belgische componist Dick Vanderharst, met zijn compositiedebuut voor een dansstuk van Les ballets C de la B genaamd Patchagonia, geregisseerd door Lisi Estaras. Twee lopende projecten zijn I Silenti, een samenwerking met Fabrizzio Cassol, en zijn veelgeprezen all-string swingband Les Violons de Bruxelles.

Tcha Limberger bestudeerde de muziek van Kalotaszeg met zijn mentor, de legendarische Neti Sandor, en de Magyar Nota-stijl van Boedapest met de gevierde primas Horvat Bela. Beiden dragen bij aan zijn erkenning als zowel een uitzonderlijke als enthousiaste docent die vaak masterclasses geeft en interactieve workshops leidt die zowel jazz als Midden-Europese volksmuziek omvatten.

Dankzij zijn optredens met het Budapest Orchestra heeft hij veel bekendheid verworven en ontving hij van The Sunday Times de lof 'De polyglot virtuoos Tcha Limberger is de koning van zigeunermuziek!' Zijn twee meest recente projecten, het all-string kwintet Les Violons de Bruxelles en The Viper Club met de Franse top-trompettist Jerome Etcheberry, houden Limberger aan de top van het Europese podium.

Foto: Laurent Cheron

Productie

Functie

Muziek