Na haar studies aan het Conservatorium van Brussel, waar ze in haar ontwikkeling als zelfdenkend actrice binnen de theatervernieuwing begeleid werd door Jan Decorte, bouwde De Muynck een grootse carrière uit. Via De Mannen van den Dam (waar ze speelde in o.a. Het Park van Botho Strauss) kwam ze in contact met regisseur Sam Bogaerts. Onder zijn regie speelde ze Martha in Who’s afraid of Virginia Woolf. Voor die rol ontving ze in 1987 de ‘Theo d’Or’. Haar volgende grote samenwerking was met Jan Joris Lamers van Maatschappij Discordia, die de zelfstandigheid van de transparante acteur centraal stelt in een levende dramaturgie. Bij Discordia was ze te zien in o.a. UBU ROI (Alfred Jarry) en Kras (Judith Herzberg).

Haar langdurende samenwerking met Jan Lauwers en Needcompany is haast legendarisch te noemen en heeft haar de mogelijkheid gegeven wereldwijd te schitteren in voorstellingen zoals Isabella’s Room, Needcompany’s Macbeth (Jan Lauwers), Oorlog en Terpentijn (Stefan Hertmans) en Molly Bloom (James Joyce).

Daarnaast schitterde ze in Hamlet (regie Ivo Van Hove), De pijl van de tijd (Martin Amis, regie Guy Cassiers), als gastactrice bij Wooster Group (The Hairy Ape van Eugene O’Neill), in Van den Vos (FC Bergman / Het Toneelhuis) en GAZ (Tom Lanoye, regie Piet Arfeuille).

Ze werkte samen met musici in o.a. La Trahison Orale (Maurizio Kagel) met het Schönberg Ensemble (dirigent Rembert De Leeuw) en Lohengrin (Schiarrino) met Neue Musik Berlin (regie Ingrid von Wantoch Rekowski).

Op televisie was Viviane De Muynck onder andere te zien in Oud België (Indra Siera), Met Man en Macht (Tom Van Dyck en Tom Lenaerts) en Professor T. Voor haar rol in Oud België werd ze op het Filmfestival van Monte Carlo 2010 genomineerd als Beste Actrice.

Op het grote scherm speelde De Muynck in o.a. Sprakeloos (Hilde van Mieghem), Niet Schieten (Stijn Conincks) en Swooni (Kaat Beels). Ze werd tweemaal genomineerd voor het ‘Gouden Kalf’ op het filmfestival van Utrecht: voor de film De avonden (regie Rudolf van den Berg) en voor het TV-drama Duister licht (regie Martin Koolhoven). Voor haar prestatie in Flying Home (regie Dominique Deruddere) werd ze op het Filmfestival van Oostende 2014 bekroond met de Ensor voor Beste Actrice in een Bijrol. Nog op het Filmfestival van Oostende (2022) werd ze genomineerde in de categorie Beste Ondersteunende Rol voor haar rol in Red Sandra (Jan Verheyen).

In 2006 ontving De Muynck de Vlaamse Cultuurprijs voor Podiumkunsten en in 2016 werd ze gelauwerd met de Acteursgilde Carrièreprijs. Op de 11de editie van Filmfestival Oostende (2017) was De Muynck eregast en mocht ze de Lifetime Achievement Award in ontvangst nemen.

Foto: Kris Dewitte

Productie

Functie

Op film

Ciguri, de aanklager

Spel