Michael Ondaatje

Michael Ondaatje

Michael Ondaatje werd geboren op 12 September 1943 in Sri Lanka. In 1954 emigreerde hij met zijn familie naar Engeland, waar hij aan het Dulwich College studeerde. In 1962 verhuisde hij naar Canada, verkreeg er de Canadese nationaliteit en rondde er zijn studies verder af. In 1970 verhuisde hij naar Toronto, waar hij Engelse literatuur doceerde aan de Universiteit van York Glendon College.

Hij begon te publiceren in de jaren ’60 en gaf hij zijn werken uit bij Toronto's Coach House Books, een kleine onafhankelijke uitgeverij. Hij lanceerde zijn carrière als schrijver met de publicatie van collecties van gedichten, met inbegrip van, en meer in het bijzonder The Collected Works of Billy the Kid: Left-Handed Poems, 1970. Zijn eerste roman, Coming Through Slaughter, een fictieve versie van het leven van jazzmuzikant Buddy Bolden, verscheen in 1976 en werd later aangepast voor theater.

In 1992 publiceerde Ondaatje zijn meest bekende roman The English Patient die hem de Booker prize opleverde. De roman werd herdrukt in Frankrijk onder de titel Le patiënt Anglais na de release van de gelijknamige film door Anthony Minghella. De film won in 1977 de Oscar voor beste film en de Franse actrice Juliette Binoche ontving de Oscar voor beste actrice in een bijrol.

In 2000 ontving Ondaatje voor de roman Anil’s  Ghost de Canadese ‘Giller Prize’ en ontving hij  een ‘Governor General’s award’, evenals Frankrijks ‘Prix Medici’ voor buitenlandse literatuur.

In 1988 kreeg Ondaatje de titel van officier in de Orde van Canada (OC) en twee jaar later werd hij buitenlands erelid van de ‘American Academy of Arts and Letters’.

Producties met Michael Ondaatje

Productie Functie
Calamity / Billy - (Seizoen 2018-2019)Tekst
Calamity / Billy - (Seizoen 2017-2018)Tekst