Italiaanse, geboren in 1978, woont in Brussel. Na een Bachelor in Communicatiewetenschappen aan de LUMSA-universiteit in Rome voltooide ze in 2003 de opleiding Drama aan het Nationaal Conservatorium S. D'Amico, eveneens in Rome. Ze is regisseuse, toneelschrijfster en actrice. In haar werk focust ze zich op de studie van kwetsbaarheid als poëtische én cognitieve ruimte.

In Italië werkt ze samen met Giorgio Barberio Corset, Luca Ronconi en Manuela Cherubini, in Frankrijk met Mikael Serre, Abou Lagraa en Anatoli Vassiliev, en in België met het gezelschap Ontroerend Goed en met Lisi Estaras en Quan Bui Ngoc van les ballets C de la B.

Ze is medeoprichtster van IfHuman, een Brussels internationaal kunstenaarscollectief. Ze regisseerde Fear and Desire, de eerste creatie van het collectief, met voorstellingen in Les Halles de Schaerbeek in oktober 2013 (2013 –IfHuman/Les Halles/Festival Equilibrio à Rome). Enkele van haar andere theaterproducties zijn Ne Parlez Pas d'Amour, in samenwerking met componist Carlo Boccadoro (2014 – IfHuman/Unione Musicale, Turijn/Torino Danza/Les Halles de Schaerbeek); Useless Movements (2015 – IfHuman/CC Westrand Dilbeek); The space between you and me (2017 – IfHuman/Les Halles de Schaerbeek/Hong Kong Art Center); Je crois que dehors c'est le printemps, in samenwerking met Giorgio Barberio Corset (2018 – IfHuman/Les Halles de Schaerbeek/Le Manège – Scène Nationale de Maubeuge, nog voorstellingen tijdens het huidige seizoen 21/22 in Théâtre de Liège, Vidy Lausanne en andere speelplekken); Senza Fine (2020 – If Human/Théâtre Monfort, Parijs/Les Halles de Schaerbeek/Garage29, Brussel).

Van 2013 tot 2020 was Saitta geassocieerde artieste bij Les Halles de Schaerbeek in Brussel, nu is ze geassocieerde artieste bij het Théâtre National Wallonie-Bruxelles.

Productie

Functie

Regie-assistent