Tuur Florizoone (°1978) studeerde jazz en lichte muziek aan het Conservatorium van de Hogeschool Gent. Hij groeide als accordeonist uit tot een zeer gerenommeerd muzikant. Met grote flair en onweerstaanbare podiumprésence bewijst hij dat zijn ongewone instrument tot meer in staat is dan de gebruikelijke hoempapa op de straathoek.

Voor deze muzikale wereldburger is jazz slechts één van de vele muziekjes die hij in zijn plunjezak meedraagt. Dat hij zich evengoed in de pop- of wereldmuziek thuis voelt bewijst het schier oneindige lijstje namen waarmee hij al het podium of de opnamestudio deelde: Philip Catherine, Jean Louis Matinier, Carlos Nunez, Mano Chao, Alfredo Marcucci, Zahava Seewald, Chris Joris, Rocco Granata, Jo Lemaire,…

Florizoone is de componist van de soundtracks bij de Vlaamse langspeelfilms Aanrijding in Moscou en Brasserie Romantiek. In 2008 kreeg hij tijdens de prestigieuze World Soundtrack Awards de publieksprijs voor beste Soundtrack van het jaar voor de film Aanrijding in Moscou. De soundtrack werd tevens genomineerd voor de Prijs van Beste Muziek bij de Europese Filmprijzen.

Florizoone speelt in een resem verschillende bands en runt tevens zijn eigen platenlabel Aventura Musica, waaronder hij al diverse cd’s produceerde van onder meer zijn trio Tricycle, het trio Massot/Florizoone/Horbaczewski en de afrofolkgroep MixTuur.

Tricycle is een band die jazz met wereldmuziek vermengd. De band ontstond toen Florizoone, Philippe Laloy en Vincent Noiret elkaar ontmoetten als begeleidingsband voor een circusvoorstelling in Duitsland. Het trio bracht drie albums uit.

Massot/Florizoone/Horbaczewski is een trio dat werd opgericht in 2009 met naast Florizoone ook Michel Massot (tuba, euphonium en trombone) en Marine Horbaczewski (cello). Het trio speelt een mix tussen kamermuziek, jazz en folk. In 2014 creëerde het trio met de Amerikaase operazangeres Claron McFadden de voorstelling Secrets, gebaseerd op anonieme getuigenissen van het grote publiek over grote en kleine geheimen.

MixTuur, een band met 12 Afrikaanse en Belgische muzikanten, vertolkt het verhaal van de bastaardkinderen in Belgisch-Congo die meestal ter adoptie werden afgestaan. Mixtuur brengt polyritmisch slagwerk en meerstemmige Congolese zang, gemengd met klassieke instrumenten als cello en contrabas, en uiteraard Forizoone’s accordeon.

Tuur Forizoone speelt ook in Oliver's Cinema van de Nederlandse trompettist Eric Vloeimans, een akoestisch trio met Vloeimans, Florizoone en cellist Jörg Brinkmann.

Tuur Florizoone is docent jazz accordeon aan het conservatorium van Gent.

www.tuurflorizoone.be

Productie

Functie

Accordeon

Compositie | Accordeon

Accordeon | Compositie