Auteur en dramaturg Willem Bruls (1963) voltooide zijn studies Letteren en Kunstgeschiedenis in 1990 in Amsterdam. Als schrijver over muziek en theater schreef hij diverse boeken, waaronder een studie over Wagners Ring-cyclus en over Orientalisme in de opera. In 2009 werden zijn verzamelde essays over muziek en theater uitgegeven.

Als dramaturg werkte hij aan Il re pastore, Die Entführung aus dem Serail, Pique Dame, Werther, Prince Igor and Xerse. Deze laatste productie met Guy Cassiers. Met Pierre Audi realiseerde hij La Juive, Partenope, Orlando furioso, Médée, en Tristan und Isolde. Samen met choreograaf Krzysztof Pastor maakte hij ballet-adaptaties van Shéhérazade, Romeo and Juliet en The Tempest. Voor de Ruhrtriennale en Toneelgroep Amsterdam maakte hij een theateradaptatie van Pasolini’s Teorema, regie Ivo van Hove, die werd geselecteerd voor het Lincoln Center Festival in New York.

Bruls regisseerde verschillende muziektheater-producties, voor Operadagen Rotterdam, Delft Chamber Music Festival en het Gergiev Festival. Hij gaf workshops over hedendaags muziektheater in Barcelona, Hobart, Stavanger, Gent, Brussel en Aix-en-Provence. Hij bereidt een libretto Aleppo voor en een boek over Opera in Venetië. Bruls is adviseur opera voor de Raad voor Cultuur in Nederland.

Productie

Functie

Dramaturgie | Vertaling

Dramaturgie