De opleidingen die Kris Verdonck (°1974) volgde - beeldende kunsten, architectuur en theater - weerspiegelen zich in het werk dat hij maakt: we kunnen zijn creaties situeren in het grensgebied tussen beeldende kunst en theater, tussen installatie en performance, tussen dans en architectuur. Als regisseur en beeldend kunstenaar heeft hij uiteenlopende projecten op zijn naam staan: o.a. 5 (2003), Catching Whales Is Easy (2004), II (2005). De eerste STILLS, bestaande uit gigantische projecties, werden in september 2006 gecreëerd in opdracht van La Notte Bianca in Rome. In november 2007 creëerde hij de theatrale installatie I/II/III/IIII. In mei 2008 ging de grote-zaalproductie END in première tijdens het Kunstenfestivaldesarts in Brussel. Verdonck presenteert vaak combinaties van verschillende installaties/performances onder de vorm van VARIATIES. VARIATION IV, een parcours van zeven installaties, werd getoond tijdens het festival van Avignon 2008.
In januari 2010 voltooide Kris Verdonck de ‘parcoursvoorstelling’ ACTOR #1 die drie variaties op het thema van chaos naar orde toont. K, a Society, een parcours van installaties geïnspireerd op het werk van Franz Kafka ging in première bij Theater der Welt 2010 in Essen, Duitsland. In 2011 volgden twee onderzoeksprojecten: TALK gaat over taal, terwijl EXIT i.s.m. Alix Eynaudi, gaat over theater als medium. In Huis voor actuele kunst Z33 in Hasselt liep gedurende vier maanden ook de solotentoonstelling EXHIBITION #1, in combinatie met het nieuwe werk EXOTE. In 2012 ging M, a Reflection in première: een voorstelling met teksten van Heiner Müller, gespeeld door Johan Leysen en zijn digitale dubbel. De muzikale theatervoorstelling H, an Incident (Kunstenfestivaldesarts 2013) was een creatie voor grote zaal, geïnspireerd door Daniil Harms, met negen acteurs en een robotorkest op scène.
UNTITLED (2014), een solo voor de Spaanse danser en performer Marc Iglesias, bouwt verder op het fenomeen van de vrijgelaten figuur, de performer die gelimiteerd op het theater geworpen wordt, als door een machinale constructie. ISOS (2015) werd gepresenteerd tijdens het Internationaal Film Festival Rotterdam 2016: deze negendelige 3D video-installatie neemt de apocalyptische sciencefiction romans van J.G. Ballard als uitgangspunt. IN VOID (2016), een installatiecircuit over menselijke afwezigheid, ging in première in de Kaaistudio’s. Een symposium over het artistieke oeuvre van Kris Verdonck werd georganiseerd in het Martin E. Segal Theatre Center (City University of New York). In BOSCH BEACH (2016), een opera geregisseerd door Verdonck met een libretto geschreven door Dimitri Verhulst en muziek gecomponeerd door Vasco Mendonça, vloeien het valse paradijs van de resorts en de Bosche hel op aarde naadloos in elkaar. Kris Verdonck is artiste associé aan de universiteit Paris-Sorbonne.
In 2017, tien jaar na de première, werd I/II/III/IIII hernomen door ICK Amsterdam en opnieuw op het repertoire geplaatst. In september 2017 presenteerden A Two Dogs Company / Kris Verdonck en Het Zuidelijk Toneel de grote zaalproductie Conversations (at the end of the world) met acteurs Johan Leysen, Jan Steen, Jeroen Van der Ven, José Kuijpers en pianist Marino Formenti op scène.
In april 2019 werd de nieuwe installatie DETAIL getoond in het kader van de expo Tendencies '19 in BOZAR. Tijdens het Kunstenfestivaldesarts 2019 ging de voorstelling SOMETHING (out of nothing) in avant-première. In dit choreografisch werk delen vier dansers de scène met noise celliste Leila Bordreuil, een voice over en verschillende grote opblaassculpturen. SOMETHING (out of nothing) overschrijdt de grenzen van het theater en het museum, op zoek naar de fragiliteit van de mens tussen aanwezigheid en afwezigheid. Daarom wordt parallel aan de voorstelling het installatiecircuit BOGUS I-III gepresenteerd in KANAL - Centre Pompidou.
In 2020 werkte Kris Verdonck opnieuw samen met Johan Leysen in een tweede coproductie met Het Zuidelijk Toneel: ACT. ACT ging dieper in op het werk van Samuel Beckett en zette Verdonck's fascinatie voor een staat van zijn tussen subject en object, tussen aanwezigheid en afwezigheid, verder. ACT is een triptiek waarin een monoloog van Leysen geflankeerd werd door een video-lezing van Jean Paul Van Bendegem en de installatie MASS #2.
In 2021 werd de installatie EQUIPOISE voor het eerst getoond: een balanceeroefening van glas en magneten. Datzelfde jaar werd in het kader van een onderzoeksproject van Verdonck aan KASK – School of Arts met dramastudenten de performance The Lost Ones naar Samuel Beckett gemaakt. In The Lost Ones staan architectuur, gemis, en starre regels voor het zoeken naar de ander centraal.
SCREENS (2022) is een video-installatie gemaakt in opdracht van EUROPALIA 2022. De ramen van een treinwagon werden vervangen door televisieschermen waarop beelden van een miniatuurlandschap te zien zijn. Zo ontstaat er een immersieve omgeving, alsof je door een speelgoedlandschap rijdt waarin je toch af en toe een gebouw of locatie herkent.
In samenwerking met Le Fresnoy werd in 2022 eveneens de eerste installatie in de reeks ENTITIES gepresenteerd. De sculpturen in de reeks ‘Entities’ zijn performatieve machines, objecten die bewegen dankzij hun eigen, onafhankelijke energiebron. Ze performen zonder enige interactie of connectie met mensen. Deze reeks wordt verder ontwikkeld met steun van KANAL – Centre Pompidou.
In 2023 gaat de nieuwe muziektheaterproductie PREY in première. Annelies Van Parys schrijft voor PREY een nieuwe compositie voor het gerenommeerde ICTUS Ensemble. Deze co-productie met Muziektheater Transparant vertrekt van het leven en werk van de Australische ecofeministe Val Plumwood en haar motto ‘We are food’. Een zoektocht naar een ander verhaal over leven en dood als sleutel voor meer ecologisch mens- en wereldbeeld.
In 2023 wordt ook DEMO afgewerkt, de eerste film van Kris Verdonck. DEMO is een sociaal en absurdistisch portret van het personage uit UNTITLED: een werkloze mascotte die probeert te entertainen, maar gedoemd is om te mislukken.
www.atwodogscompany.org
Productie
Functie
Concept | Regie | Tekst | Libretto | Scenografie