Sinds 2019 is Silence Radio een multidisciplinair kunstenaarscollectief met focus op onderzoek en artistieke creatie tussen de horende en de dove wereld. Ons collectief bestaat uit actrice en theatermaker Dahlia Pessemiers-Benamar, choreograaf Sandra Delgadillo, acteur Tomas Pevenage, dichter Max Greyson en vormgever Sibren Hanssens. Ook acteurs Serge Vlerick en Elena Evstratova zijn als professionele dove kunstenaars nauw betrokken. 

Silence Radio wil publiek, kunstenaars en kunstdisciplines verbinden via een artistieke taal die met iedereen communiceert – los van kleur, achtergrond, taal of andere eigenheden. Zulke verschillen vinden we artistiek net extra boeiend in onze zoektocht naar vormen van ‘geïntegreerde toegankelijkheid’ (‘esthetics of access’): kunst die zichzelf vernieuwt door op scène open te spreken met woord, beeld, dans, beweging, muziek, trilling, licht... 

Silence Radio is Frans voor ‘radiostilte’. We willen een luidspreker zijn voor allerlei verhalen die in de kunsten en de samenleving te weinig gehoord worden. Als artiesten draaien we de radio vollenbak.

Onze uitvalsbasis is sind 2021 Villa De Vis in het Waalborrepark in Asse. In deze voormalige hovenierswoning, eigendom van de gemeente Asse, repeteren we niet enkel onze eigen producties, maar bieden we ook residentie- en onderzoeksruimte aan professionele kunstenaars die in alle rust hun werk inclusiever willen maken. We laten in Villa De Vis kleine toonmomenten zien en werken er culturele projecten uit met en voor inwoners van Asse en omgeving. 

Silence Radio heeft ook internationale ambities. We vertegenwoordigen België in het internationale netwerk ACCAC (Accessible Arts and Culture), dat kennis uitwisselt rond inclusie in het artistieke veld. Zo onderhouden we goede contacten met andere kunstorganisaties die in Finland, Kameroen, Frankrijk, Japan… werken vanuit dovencultuur. Met die expertise en ervaring willen graag het bredere kunstenveld in Vlaanderen inspireren. Verbinding is nu eenmaal onze middle name.

Productie

Functie

Concept