Nikolaus Brass werd in 1949 geboren in Lindau (Bodensee). Hij studeerde compositie bij Peter Kiesewetter aan de Musikhochschule in München, bij Helmut Lachenmann in Hannover en bij Frank Michael Beyer aan de Hochschule für Musik in Berlijn. Tussen 1978 en 1986 woonde hij de Darmstadt zomercursussen bij waar hij Morton Feldmann ontmoette.

Sinds 1981 heeft Brass een groot aantal composities gecreëerd die zijn uitgevoerd op het Gaudeamus Muziekfestival in Utrecht, de Donaueschinger Musiktagen, Musica Viva in München, Ultraschall Berlin, Eclat Stuttgart, Klangspuren Festival Oostenrijk en ook elders. Wereldpremières van zijn werken zijn uitgevoerd door diverse orkesten zoals het SWR Symfonieorkest en het SK Vocaal Ensemble Stuttgart, het Symfonieorkest van het Bayerischen Rundfunks en het Berlin Radio Symfonieorkest.

Zijn werk omvat composities voor koor, orkest en kamermuziekensembles. De afgelopen jaren is Nikolaus Brass zich steeds meer gaan toespitsten op podiumprojecten. In 2012 kreeg zijn muziektheaterproductie Memory zijn wereldpremière op de Biënnale van München. Sinds 2012 wordt zijn podiumproject Dialoghi d'amore IX - Orte für Musik uitgevoerd in München, Düsseldorf en Dortmund als onderdeel van het gezamenlijke werk Das Innere des Äußeren. In 2014 kende zijn kamermuziekstuk Sommertag zijn wereldprimeur tijdens de Biënnale van München en in 2016 is er de wereldpremière van de muziektheaterproductie Earth diver op de Ruhrtriennale.

Nikolaus Brass ontving talrijke prijzen en onderscheidingen, waaronder in 2009 de muziekprijs van de stad München. Sinds 2014 is hij lid van de Beierse Academie van Schone Kunsten. Zijn werken zijn beschikbaar op vele CD-opnames.

www.nikolausbrass.net

 

Productie

Functie

Compositie