Florian Helgath is artistiek leider van ChorWerk Ruhr sinds 2011. Hij studeerde koordirectie aan de Hochschule für Musik und Theater in München bij Michael Gläser en sloot zijn muzikale opleiding af met internationale masterclasses bij vooraanstaande dirigenten als Stefan Parkman, Stephen Cleobury, Dan-Olof Stenlund, Simon Halsey en Jos van Veldhoven. In 2007 was hij een actieve deelnemer van het tweede Bayerischer Rundfunk koordirigentenforum en volgde hij een masterclass bij Eric Ericson in Haarlem, Nederland.

Van 2009 tot 2014 was hij koormeester van het Deense Radio Koor. Als dirigent van het Via Nova Chor München heeft hij talrijke wereldpremières uitgevoerd en werd hij met nationale en internationale prijzen bekroond. Nikolaus Brass, Adriana Hölszky, Thomas Larcher en Charlotte Seither behoren tot de componisten wiens werk hij in première heeft gebracht.

Hij is regelmatig te gast bij de Bayerischer Rundfunk, MDR Rundfunkchor, Choeur de Radio France, SWR Vokalensemble en RIAS Kammerchor. Hij werkte met dirigenten zoals Herbert Blomstedt, Kent Nagano, Rafael Frühbeck de Burgos en Christian Thielemann. De orkesten waarmee hij gewerkt heeft omvatten het Münchener Rundfunkorchester, het Danish Chamber Orchestra, de Münchner Symphoniker, Concerto Köln, de Berlijnse Akademie für Alte Musik en het Hamburgse Ensemble Resonanz. Hij behaalde internationaal succes als finalist en prijswinnaar in competities zoals de Eric Ericson Award in 2006 in Zweden en de Wedstrijd voor jonge koordirigenten in Boedapest in 2007.

www.florianhelgath.de

Foto: ©ChorWerk Ruhr / Pedro Malinowski 

Productie

Functie

Muzikale leiding