ChorWerk Ruhr werd opgericht in 1999. Het is een professioneel en uiterst flexibel vocaal ensemble met een repertoire dat zich uitstrekt van de vroege westerse homofonie en polyfonie tot de belangrijke oratoria en daarbuiten. Sinds 2011 is dirigent Florian Helgath artistiek directeur van het ensemble. Hij trad hiermee in de voetsporen van zijn voorgangers Frieder Bernius en Rupert Huber. Zijn werk richt zich voornamelijk op nieuwe koormuziek, maar wel in de context van traditionele muzikale vormen en tegen de achtergrond van een rijke muziekgeschiedenis.

ChorWerk Ruhr is uitgegroeid tot één van de grootste artistieke keurmerken en topkoren van het Ruhrgebied en Noord-Rijnland-Westfalen, dat koormuziek produceert van de hoogste kwaliteit. Sinds haar oprichting heeft het ensemble concerten uitgevoerd variërend van vroege tot nieuwe muziek met vooraanstaande dirigenten zoals Sylvain Cambreling, Reinhard Goebel, Robin Gritton, Susanna Mälkki, Kent Nagano, Peter Neumann, Emilio Pomarico, Peter Rundel, Marcus Stenz, Bruno Weil en Hans Zender.

De concerten met gerenommeerde orkesten zoals de Deutsche Kammerphilharmonie Bremen, Concerto Köln, Ensemble Resonanz, Ensemble Musikfabrik, Amsterdams Schönberg Ensemble, Cappella Coloniensis, Ensemble Modern, Junge Deutsche Philharmonie, Bochumer Symphonikern, Sinfonieorchester Baden-Baden und Freiburg en Symphonieorchester des Bayerischen Rundfunks. ChorWerk Ruhr zijn telkens zeer enthousiast ontvangen door publiek en pers.

Frequente samenwerkingen met WDR en DLF en deelname aan muziekfestivals in Duitsland en het buitenland weerspiegelen de populariteit van het uitstekende ensemble.

Jaarlijks werkt ChorWerk Ruhr op een bijzondere manier samen met de Ruhrtriennale.

www.chorwerkruhr.de

Foto: ©ChorWerk Ruhr / Pedro Malinowski 

Productie

Functie