Vinny Jones

Vinny Jones

Vinny Jones is scenografe. Licht is voor haar het belangrijkste materiaal om vorm te geven aan de band tussen het publiek en een voorstelling en ruimte. Ze is zowel onderzoekster als lichtontwerpster en ze maakt ook immersieve installaties. In haar benadering, waarin samenwerking steevast veel belang krijgt, gebruikt ze licht als een esthetisch én dramaturgisch instrument om theater mee te maken.

Vinny behaalde in 2013 met onderscheiding een Frank Mohr International Master of Fine Arts in Scenography. Tijdens haar studie onderzocht ze het gebruik van licht als zintuiglijk medium dat zowel door het lichaam ervaren wordt als met de ogen waargenomen. In haar huidige praktijk creëert ze immersieve zintuiglijke installaties die het publiek uitnodigen om verhalen van anderen te ontdekken via hun zintuiglijke wereld. Met haar scenografie wil ze doorgronden hoe de ruimte georganiseerd is en ons organiseert, en ze nodigt het publiek uit om maatschappelijke en politieke onderwerpen te bevragen via hun lichamelijke en zintuiglijke ervaring.

Als lichtontwerpster werkte Vinny in een groot aantal genres, van dans tot experimentele performances en sitegebonden voorstellingen, onder meer voor de Nederlandse, Britse en Tsjechische Nationale Theaters. Haar werk onderscheidt zich door haar wens de weg die een voorstelling aflegt eerder te belichten dan te illustreren en het licht een bepalende rol te laten spelen in het creatieproces. Vinny beschouwt het licht als de blik van de toeschouwers, en elke voorstelling vraagt om een heel eigen manier van kijken.

Producties met Vinny Jones

Productie Functie
Missa Mater Sola - (TRANSLAB - 2022-2023)Licht & donker, Scenografie
Missa Mater Sola - (TRANSLAB - 2021-2022)Licht & donker, Scenografie