Stephan Zimmerli

Stephan Zimmerli

Stephan Zimmerli is architect, muzikant, decorontwerper en visueel kunstenaar. Hij laat de grenzen tussen de verschillende disciplines voortdurend vervagen en legt in zijn werk de nadruk op de interactie tussen die domeinen, met bijzondere aandacht voor de thema’s tijdelijkheid, geheugen en herinnering, atmosfeer en het ambacht van de denkende hand. De tekeningen die hij elke dag met potlood, houtskool of inkt maakt, staan centraal in zijn manier van werken. 

Nadat hij in 2003 afstudeerde aan de Accademia di Architettura di Mendrisio (CH) met een project in het atelier van Peter Zumthor, en na het diploma aan de architectuurschool van Paris-Belleville te hebben behaald, begon Stephan Zimmerli te werken als architect, hoofdzakelijk aan culturele & overheidsprogramma’s (bibliotheken, musea, ziekenhuizen, artiestenstudio’s en theaters), terwijl hij doceerde en workshops gaf in verschillende architectuurscholen in heel Europa (UEL London, ENSAPB Paris, EAB Rennes, University della Sapienza Roma, EPFL Lausanne, …). 

Vanaf 1999 werkt hij ook samen met decorontwerper, auteur en regisseur Marc Lainé, in hun studio in Parijs, La Boutique Obscure. Samen werkten ze aan zo’n 40 projecten in theaters in heel Frankrijk en Zwitserland. 

In 1995 richtte hij samen met zijn collega’s-muzikanten Arthur Gillette, Thomas Puechavy & Charles Carmignac, de folk-rockband Moriarty (FR/US) op, waarin hij actief is als contrabassist en gitarist. De afgelopen tien jaar nam de band 5 full-length albums op, verkocht ruim 300.000 exemplaren, gaf meer dan 800 concerten over de hele wereld en componeerde een aantal nummers voor film, theater en hoorspelen. Samen met de andere leden van de band richtte Stephan Zimmerli ook het onafhankelijke opnamelabel Air Rytmo op, waarvoor hij op dit moment actief is als grafisch ontwerper & art director.

Foto: Chiara Pilar

 

Producties met Stephan Zimmerli

Productie Functie
Calamity / Billy - (Seizoen 2018-2019)Scenografie
Calamity / Billy - (Seizoen 2017-2018)Scenografie