Sofie Sente (°1970) begon na haar opleiding aan het Antwerpse Conservatorium in 1994 samen met haar klasgenoten Robby Cleiren, Luc Nuyens en Sara De Bosschere de Roovers: een Antwerps theatercollectief van vier toneelspelers/makers. Ze werken nooit met een regisseur: elk maakproces is een gezamenlijk zoeken naar het verhaal dat op dat moment verteld moet worden. De acteurs verdiepen zich in teksttheater, waarbij ze klassiek repertoire van onder andere Shakespeare, Tsjechov en Aischylos naar hun hand zetten of aan de slag gaan met hedendaagse schrijvers als Paul Auster en Judith Herzberg. Maar evengoed maken ze theater voor kinderen of wagen ze zich aan muziektheater. Fotograaf en scenograaf Stef Stessel, die van bij de start deel uitmaakt van het Rooverstraject, bepaalt ontegensprekelijk mee de typische Rooversstijl.

Sofie speelde o.a. mee in Maria StuartVan de brug af gezienAll my sonsAlcestisOom WanjaOresteiaTimon van Athene en Alsemkomtt.

Verder speelde ze bij gezelschappen en huizen als De Appel (o.a. De eenzame weg), Het Nationaal Toneel (Duifje Klok), Malpertuis (Troje Trilogie), De Bloedgroep, Ibycus (De Tolbrug), Lampe (De maten van het mogelijke), Het Toneelhuis (Kasimir en Karoline) en Het Vervolg (Duizend rozen).Ze was te zien in films als Rundskop (Michaël Roskam) en The Broken Circle Breakdown (Felix Van Groeningen).

Sofie treedt regelmatig op als gastdocente in de conservatoria van Antwerpen, Maastricht en Leuven.

Productie

Functie

Concept | Acteurs