Sjaron Minailo is een - uit Israël afkomstig - operaregisseur en performer die in Amsterdam woont en werkt. Na opleidingen theater en dramaturgie in Israël en aan de universiteit van Amsterdam, stichtte hij Studio Minailo, een laboratorium voor experimentele hedendaagse opera in Amsterdam. Minailo is gespecialiseerd in operacreaties buiten de reguliere operazalen en de conventies van opera en theater. Minailo werkt vaak met muziek die oorspronkelijk niet voor theater of opera is gecomponeerd.

Samen met een netwerk van componisten, zangers en kunstenaars stort hij zich op eigen creaties zoals de experimentele white-cube operatrilogie Pornographia-Megalomania-Nostalgia, de theatrale installatie Rothko Chapel op muziek van Morton Feldman (Feike’s Huis), zijn reactie op de opera Victory Over the Sun van Malevich (Stedelijk Museum Amsterdam), de eerste Internet Opera Soul Seek die hij samen met Anat Spiegel heeft gemaakt, en zijn digitale werk The Transmigration of Morton F. (Holland Festival en De Munt Brussel).

Sjaron Minailo heeft gewerkt met orkesten zoals Asko/Schönberg Ensemble, het Rotterdams Filharmonisch Orkest en residentiële Orkesten bij Opera Brno in Tsjechoslovakije, de Nederlandse Nationale Opera, Opera Poznan en De Munt Brussel en sinds 2008 staat hij ook jaarlijks met een productie in Operadagen Rotterdam.

In vorige seizoenen creëerde Minailo onder meer een opera performance gebaseerd op Neither van Morton Feldman (Galerie Gabriel Rolt), de Björk Opera Medúlla (De Munt Brussel), een bewerking van Händel’s Semele (Residentie Orkest en Operadagen Rotterdam), een locatie-voorstelling gebaseerd op Morton Feldman’s Three Voices for Joan La Barbara (Enoa, De Munt Brussel, Nuit Blanche Brussel) en de opera To Be Sung  van Pascal Dusapin (De Munt Brussel).

In de aanloop naar de Olympische spelen van 2016 werd Sjaron Minailo uitgenodigd door de Braziliaanse regering naar Rio om er met 10 Nederlandse en 10 Braziliaanse kunstenaars een nieuw werk te maken in 3 weken tijd. Het resultaat hiervan werd gepresenteerd aan het Braziliaanse en internationale publiek als onderdeel van de afsluitende evenementen.

Minailo ontving de Fast Forward prijs van het Nederlandse Fonds Podiumkunsten en werd genomineerd voor de International Opera Awards 2016 in de categorie ‘Jonge regisseurs’

www.studiominailo.com

Foto: Stephan Vanfleteren

Productie

Functie

Regie | Decor

Regie

Concept | Mise-en-espace