Sascha van Riel

Sascha van Riel

Sascha Van Riel is een freelance scenografe. Ze studeerde scenografie in Utrecht en begon haar carrière als assistent van Jan Versweyveld gedurende verschillende projecten van Het Zuidelijk Toneel en Toneelgroep Amsterdam. Tijdens haar studie ontmoette ze Wouter van Looy, met wie ze ging samenwerken aan jeugdopera’s bij Muziektheater Transparant.

Daarna werd haar samenwerking met Wouter nog intenser, onder meer in Villa Vivaldi in de Vlaamse Opera, The Fairy Queen in de Opéra de Lille en recentelijk nog Kopernikus in de Staatsoper Berlin.

Ze werkt ook al geruime tijd samen met de experimentele theaterregisseur Richard Maxwell (New York), in onder meer The Frame, Das Maedchen (dat in première ging in het Theater Bonn), Neutral Hero (première op het Kunstenfestivaldesarts), Open Rehearsal (première in het Whitney Museum in New York), Isolde en The Evening; die laatste twee voorstellingen werden genomineerd voor de Henry Hewes Design Award. Queens Row (dat in première ging in het Institute of Contemporary Art in Londen) en Paradiso (première in de Greene Naftali Gallery in New York) toeren nog altijd in internationaal verband.

In Nederland werkte ze samen met verschillende dans-, theater- en muziektheatergezelschappen, bijvoorbeeld Het Zuidelijk Toneel, het Koninklijk Concertgebouworkest, Silbersee en Nicole Beutler Projects.

Van Riel doceert decorontwerp aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. In 2004 ontving ze de Charlotte Köhler-prijs voor jonge Nederlandse ontwerpers.

Producties met Sascha van Riel

Productie Functie
Every Ending - (TRANSLAB - 2019-2020)Scenografie