Sara De Bosschere (°1972) begon na haar opleiding aan het Antwerpse Conservatorium in 1994 samen met haar klasgenoten Robby Cleiren, Luc Nuyens en Sofie Sente de Roovers: een Antwerps theatercollectief van vier toneelspelers/makers. Ze werken nooit met een regisseur: elk maakproces is een gezamenlijk zoeken naar het verhaal dat op dat moment verteld moet worden. De acteurs verdiepen zich in teksttheater, waarbij ze klassiek repertoire van onder andere Shakespeare, Tsjechov en Aischylos naar hun hand zetten of aan de slag gaan met hedendaagse schrijvers als Paul Auster en Judith Herzberg. Maar evengoed maken ze theater voor kinderen of wagen ze zich aan muziektheater. Fotograaf en scenograaf Stef Stessel, die van bij de start deel uitmaakt van het Rooverstraject, bepaalt ontegensprekelijk mee de typische Rooversstijl.

Sara is al van kinds af op het toneel te zien. Op haar negende maakt ze haar debuut in het professionele circuit in het toenmalige Stadstheater van Antwerpen. Ze speelt het jongste dochtertje in een stuk van O’Neill. Op zestienjarige leeftijd nodigt regisseur Lucas Vandervost haar uit om mee te spelen in Voorjaarsontwaken.Bij de Roovers speelde zij o.a. mee in Maria StuartVan de brug af gezienAll my sonsTwee VriendenBlue Remembered HillsOom WanjaOresteiaTimon van Athene en Alsemkomt.Verder speelt zij bij andere gezelschappen en huizen als Toneelhuis, maatschappij discordia, De Tijd en Toneelgroep Amsterdam. Verschillende keren stond zij op internationale podia (vb. Lissabon, Ljubljana, Oslo, Lausanne en Minneapolis).Ze werkte onder andere samen met regisseurs als Jan Decorte, Peter Van Kraai, Roy Faudree, Josse De Pauw en Gerardjan Reijnders en Jan Joris Lamers.

In mei 2014 speelde ze mee in de productie The Civil Wars van Milo Rau. Deze productie toert nog steeds en wordt gespeeld op vele belangrijke internationale festivals. Onlangs kreeg The Civil Wars in Freiburg de prijs van de jury op het Duitse festival: Politik im Freientheater.Verder speelt ze mee in films als Belgica (Felix Van Groeningen), Exit (Boris Paval Conen) en Wasteland (Pieter Van Hees). Ook is ze te zien in de met een Emmy bekroonde televisieseries Wat als?Sara wordt regelmatig uitgenodigd  als gastdocent door de toneelscholen van Antwerpen, Brussel, Gent en Maastricht. 

Sinds 2013 jaar maakt ze deel uit van de beoordelingscommissie podiumkunsten van de Vlaamse Overheid. 

 

Productie

Functie

Concept | Acteurs