Robby Cleiren (°1971) begon na zijn opleiding aan het Antwerpse Conservatorium in 1994 samen met zijn klasgenoten Sara De Bosschere, Luc Nuyens en Sofie Sente de Roovers: een Antwerps theatercollectief van vier toneelspelers/makers. Ze werken nooit met een regisseur: elk maakproces is een gezamenlijk zoeken naar het verhaal dat op dat moment verteld moet worden. De acteurs verdiepen zich in teksttheater, waarbij ze klassiek repertoire van onder andere Shakespeare, Tsjechov en Aischylos naar hun hand zetten of aan de slag gaan met hedendaagse schrijvers als Paul Auster en Judith Herzberg. Maar evengoed maken ze theater voor kinderen of wagen ze zich aan muziektheater. Fotograaf en scenograaf Stef Stessel, die van bij de start deel uitmaakt van het Rooverstraject, bepaalt ontegensprekelijk mee de typische Rooversstijl.

Robby speelde o.a. mee in Maria StuartVan de brug af gezienAll my sonsAlcestisBlue Remembered HillsOom WanjaOresteiaTimon van Athene en Alsemkomt.

Verder speelde hij ook bij andere gezelschappen en toneelhuizen als TG STAN (The Monkey TrialDe KersentuinZomergasten en Bedrog), KVS (Rusland voor BeginnersVan Plato tot NatoAls dan), De Kakkewieten (Universal IrritantDe Ingebeelde GriekenW@=d@ MexicoImpossible Im Apocalypse Wauw), CREW (Terra Nova), Exiles (F=ma) NTG (Het Wijde Land), Kaaitheater (Maria Salomé), de Onderneming (Het Dikke SchriftHet Bewijsça va), Malpertuis (De Bezoeker) en De Tijd (Voorjaarsontwaken).

Hij speelde ook mee in films als The Broken Circle Breakdown en De Helaasheid der Dingen (Felix van Groeningen), Dirty Mind en Linkeroever (Pieter van Hees), Een ander zijn geluk (Fien Troch), Het Vonnis (Jan Verheyen), Les Cowboys (Thomas Bidegain) en televisieseries als onder andere MarsmanClanCordon en Deadline 14/10.

Robby geeft ook les op Antwerpse Conservatorium.

Productie

Functie

Concept | Acteurs