Opgericht in 1993 in de schoot  van het Brussels conservatorium, groeide Oxalys uit tot een kamermuziekensemble met een uitgesproken profiel en een sterke internationale reputatie. Vanuit  de oorspronkelijke bezetting van strijkkwintet, fluit, klarinet en harp, breidt  het ensemble regelmatig uit naar andere instrumenten om een zeer breed repertoire te brengen en ongewone projecten te realiseren.

Het repertoire van Oxalys is een getuigenis van de culturele geschiedenis van Europa en belicht de linken en contradicties die de naties en eeuwen sinds de Verlichting hebben doorkruist. De focus ligt op de muziek op de Belle Epoque (1870-1930), van waaruit Oxalys zowel terug als vooruit blikt . Van Haydn en Mozart tot het creëren van hedendaagse muziek.  Ook de vocale kamermuziek van rond de eeuwwisseling ligt Oxalys goed en wordt gebracht met excellente solisten als Laure Decampe, Christianne Stotijn, Dietrich Henschel, Nikolay Borchev en Christoph Pregardien.

Oxalys verenigt musici die met veel plezier muzikale avonturen aangaan. In deze geest werden de “Muzieknachten” gecreëerd, wandelconcerten in historisch gebouwen of musea die een symbiose creëren tussen architectuur, plastische kunst  en muziek . Verder verleent Oxalys regelmatig zijn medewerking aan theaterproducties met als vaste partners Transparant en Muziek Lod. Ook  pedagogische en educatieve projecten behoren tot de activiteiten.

 

Oxalys is regelmatig te gast op de Festivals van Vlaanderen, Wallonië en Ars Musica en speelt op alle belangrijke Belgische podia zoals Bozar, deSingel, De Bijloke en het Concertgebouw in Brugge. Talrijke buitenlandse tournees brengen het ensemble regelmatig naar het Concertgebouw in Amsterdam, het festival van Schleswig-Holstein, Het Rheingau en het Mecklenburg Vorpommern Festival in Duitsland, het Beethoven Haus Bonn, het Konzerthaus Berlin, het Auditorio Nacional de Madrid, de Sociedad Filarmónica de Bilbao, het Palau de Música van Barcelona en Valencia, de Festivals van Ubeda en Badajoz,  het Kennedy Center en de Library of Congress in Washington, de Philharmonie in St-Petersburg, in Rusland, de Verenigde Staten, de Verenigde Arabische Emiraten, China en Japan. Haar concerten worden regelmatig uitgezonden op de belangrijkste Europese radiostations en lovend gerecenseerd.  Naar aanleiding van het debuut in het Berliner Konzerthaus sprak de pers van een “vijf-sterren concert dat opperste genot bezorgde”.

Oxalys heeft inmiddels een rijke en alom geprezen discografie op haar naam. Op de Richard Strauss CD (voorbereid in samenwerking met het Alban Berg Quartet) volgenden opnames met werken van Mozart,  Ries, impressionistische, post-impressionistische en Russische 20ste eeuwse muziek. Mahlers Lied von der Erde en Vierde Symfonie verschenen in de kamermuziekversie van Schönbergs Verein für Privatmusikaufführungen. De opname van de Vierde Symfonie in combinatie met de Orchesterlieder van Schönberg werd bekroond met de de prestigieuze Mahler-prijs “Internationale Schallplattenpreis Toblacher Komponierhäuschen”. Oxalys recente Reger opname kreeg in oktober 2009 de Prix Choc van Franse tijdschrift Classica – die de opname als een van de beste kamermuziek CD’s van 2009 bestempelde. 

Oxalys is in residentie in het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel en wordt gesteund door de Vlaamse Gemeenschap.

www.oxalys.be

 

Productie

Functie

Orkest

Muzikale uitvoering

Muzikale uitvoering

Muzikale uitvoering