Nicolas Achten

Nicolas Achten

Nicolas Achten (bariton, klavecinist, luitist, harpist en leider van zijn ensemble) is een rijzende ster in de oude-muziekwereld. In 2006 werd hij laureaat van het zevende Concours International de Chant baroque de Chimay. Vervolgens werd hij verkozen tot Artiste Classique 2009 bij de Octaves de la Musique, en kreeg hij in 2009 de Prijs voor Jonge Musicus van het Jaar van de Belgische muziekpers.

Hij werd geboren te Brussel in 1985, volgde zang, luit, klavecimbel en barokharp aan de conservatoria van Brussel en Den Haag en vervolmaakte zich tijdens talrijke masterclasses, zoals aan de Académie baroque d’Ambronay en het Centre de la Voix de Royaumont.

Nicolas concerteert sinds 2004 regelmatig met prestigieuze ensembles uit de oude-muziekwereld , zoals l’Arpeggiata, la Fenice, La Petite Bande, Ausonia, les Agrémens, Akadêmia, Les Talens Lyriques, Il Fondamento, Les Musiciens du Louvre, Il Seminario Musicale, le Poème Harmonique en Akademie für Alte Musik Berlin, onder leiding van dirigenten zoals Jean Tubéry, Sigiswald Kuijken, Marc Minkowski, Christophe Rousset en René Jacobs.

Hij is één van de weinige klassiek geschoolde zangers die zich, naar historisch voorbeeld, al zingend begeleidt op verschillende instrumenten. Om deze praktijk verder uit te diepen, steeds getoetst aan musicologisch onderzoek, stichtte hij het ensemble Scherzi Musicali, dat reeds op veel bijval en enthousiasme kon rekenen van het publiek en de internationale pers (Joker van Crescendo, La Clef van Resmusica, Prelude Classics Award 2009, 4 sterren in 'Monde de la Musique', 5 Diapasons, Muse d’Or, Ring de Classique Info, Outstanding in International Record Review…).

Nicolas Achten doceert aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en aan de Muziekacademie van Sint-Lambrechts-Woluwe. Hij leidt regelmatig de zomerstage van Muziektheater Transparant, geeft les aan het Séminaire International de Musique Ancienne en Wallonie en werd reeds verschillende malen uitgenodigd als gastdocent aan de University of East Anglia, de Yorke Trust (Norfolk).en de Operastudio Vlaanderen.

Producties met Nicolas Achten

Productie Functie
In bocca al lupo - (TRANSLAB - 2015-2016)Muzikale leiding
Dido and Aeneas - (Seizoen 2014-2015)Bariton
Canti d' Amor II - (Seizoen 2014-2015)Muzikale leiding
Canti d'Amor - (Seizoen 2013-2014)Muzikale leiding
O mio core - (Seizoen 2012-2013)Muzikale leiding, Bariton | Klavecimbel | Luit
Dido and Aeneas - (Seizoen 2012-2013)Muzikale leiding
Venus and Adonis - (Seizoen 2011-2012)Muzikale leiding
L'Orfeo - (Seizoen 2010-2011)Muzikale leiding