Marnix De Cat

Contratenor Marnix De Cat volgde orgel in de klas van Reitze Smits, harmonie, contrapunt, zang, slagwerk en fuga aan het Lemmensinstituut. Hij kreeg prijzen voor orgel, harmonie, contrapunt en koorleiding. De Cat startte zijn zangcarrière bij het vocaalinstrumentaal ensemble Capilla Flamenca.  Onder leiding van Dirk Snellings brengt dit gezelschap een uitgebreid polifonisch repertoire. Verder maakt hij deel uit van het internationaal vocaal ensemble Gesualdo Consort Amsterdam, dat onder leiding van Harry Van Der Kamp zich specialiseert in oude muziek.

Binnen het vocale muziekcircuit is De Cat is geen onbekende. Zo werkt hij regelmatig samen met het Collegium Vocale Gent (o.l.v. Philippe Herreweghe) Huelga Ensemble (o.l.v. Erik Van Nevel), Weser Renaissance Bremen (o.l.v. Manfred Cordes), Ricercarconsort (o.l.v. Philippe Pierlot), Il Fondamento (o.l.v. Paul Dombrecht) en het BL!NDMAN-saxefoonkwartet.

Naast ensemblezanger profileert De Cat zich ook als solist. Hij werkte ondermeer met dirigenten zoals Gustav Leonhardt, Philippe Herreweghe, Jos Van Immerseel, René Jacobs, Jos van Veldhoven…

In 2010 richtte De Cat het Pluto-ensemble op, een vocaal ensemble dat zowel middeleeuwse als hedendaagse muziek brengt. Samen met allround jazzsaxofonist Hugo Boogaerts vormde hij het duo OrgaX, een samentrekking van pijporgel en sax. Hun cross-over aan muziekstijlen en het gebruik van improvisatie maakte van hen een uniek koppel in de muziekwereld.

Als leerkracht doceerde hij aan het Lemmensinstituut Leuven en de Stedelijke Muziekschool A. Meulemans te Aarschot. Drie jaar lang was hij verbonden aan het Aquariusproject, een sociaalartistiek project waarbij bewust en creatief musiceren centraal stond.

Naast vele optredens heeft Marnix De Cat tientallen CD opnamen gemaakt. Buiten zijn zangcarrière componeert hij nog muziek en treedt hij op als gastdirigent. De Cat is regelmatig te gast bij talloze vocale workshops met als thema’s renaissance, barok en intonatieproblematiek. Verder werkt hij nog mee aan muziekprojecten voor kinderen en/of jongeren.

Producties met Marnix De Cat

Productie Functie
Canticum Canticorum - (Seizoen 2018-2019)Voorbereiding Collegium Vocale Gent, Contratenor
Canticum Canticorum - (Seizoen 2017-2018)Contratenor, Voorbereiding Collegium Vocale Gent
Escorial - (Seizoen 2014-2015)Muzikale voorbereiding
Escorial - (Seizoen 2013-2014)Muzikale voorbereiding