Marc Lainé

Marc Lainé

Marc Lainé werd geboren in 1976. In 2000 behaalde hij het diploma aan de Ecole Nationale Supérieure des Arts Décoratifs. Hij werkte als scenograaf voor theater- en operadirecteurs als Marcial Di Fonzo Bo, Richard Brunel, Arnaud Meunier, Pierre Maillet, David Bobée en Madeleine Louarn.

Sinds 2008 regisseert Marc Lainé zijn eigen theaterproducties. Met de Britse acteur Mike Kenny maakte hij La Nuit Electrique, genomineerd voor de Molières Awards in 2009, en Un Rêve Féroce, in december 2009 opgevoerd in het Théâtre du Rond Point, Parijs.

In 2010 begon hij te werken aan een reeks voorstellingen over de typische figuren van de ‘populaire cultuur’.  Eerst was er Norman Bates est-il?, een Pirandelliaanse variatie op het beroemde personage uit de film Psycho van Hitchcock. Daarna werkte hij aan Break Your Leg!, een project op basis van het waargebeurde verhaal van de Amerikaanse kunstrijdsters Nancy Kerrigan en Tonya Harding. Dat stuk werd in januari 2012 opgevoerd in het Théâtre National de Chaillot. Vervolgens regisseerde hij Just For One Day!, waarin een groep amateuracteurs van alle leeftijden hun eigen superhelden bedachten (CDDB-Théâtre de Lorient).

Memories from the Missing Room, een donker muzikaal verhaal, dat in 2012 in première ging, is geïnspireerd op het album The Missing Room van de folk-rockband Moriarty. In de herfst van dat jaar namen de bandleden overigens deel aan het stuk in het Théâtre de la Bastille, Parijs.

In 2014 schreef en regisseerde Marc Spleenorama, een muzikaal stuk dat met veel fantasie het verhaal vertelt van het uiteenvallen van een rockband en de reünie ervan op de begrafenis van de leider van de band. De muziek werd gecomponeerd en uitgevoerd door Bertrand Belin. Het stuk ging op tournee in verschillende steden in Frankrijk en was in de herfst van 2014 tweeëntwintig avonden lang te zien in het Théâtre de la Bastille.

De meest recente voorstelling van Marc Lainé, Vanishing Point: les deux voyages de Suzanne W, is een ingebeelde road trip naar het verre noorden in Canada, met de muzikale samenwerking van Moriarty. Het werd achttien avonden op rij opgevoerd in Théâtre National de Chaillot en vertrok vervolgens voor een tournee van anderhalve maand naar Espace Go in Montreal. De voorstelling kreeg twee Critics’ Choice awards en liep drie jaar lang.

Marc Lainé’s nieuwe stuk HUNTER ging in november 2017 in première in Scène Nationale 61 (Alençon/Flers) en komt in maart 2018 naar het Théâtre National de Chaillot in Parijs.

De teksten van Spleenorama, Vanishing Point en HUNTER zijn uitgegeven bij Actes Sud.

Zijn gezelschap, “La Boutique Obscure”, is op dit moment verbonden aan Scène Nationale 61 (Alençon/Flers) en wordt gesteund door de Région Normandie.

Producties met Marc Lainé

Productie Functie
Calamity / Billy - (Seizoen 2018-2019)Scenografie
Calamity / Billy - (Seizoen 2017-2018)Scenografie