De Belgische mezzo-sopraan Lien Haegeman (1976) begon haar opleiding bij Lucienne Van Deyck aan het koninklijk conservatorium in Antwerpen. Zij voltooide haar muzikale vorming tot operazangeres, cum laude, bij Mya Besselink aan het Maastrichts conservatorium. Meteen na haar afstuderen volgde een aanbieding om in het Nationaltheater in Mannheim als gast-soliste diverse rollen te zingen. Daar vertolkte ze onder meer de 2de maagd in Elektra, Mercedes in Carmen en coverde Hänsel in Hänsel und Gretel. Ook in andere bekende Duitse theaters als Kassel (Mercedes, Carmen) en Erfurt (Dritte Dame, Zauberflöte) was en is Lien Haegeman nog steeds te horen.
In de Vlaamse Opera maakte ze haar debuut in 2004 als Miss Florence Pike (Albert Herring, Britten) en was er daarna nog te horen in 2006 in de rol van 1e trombone in Prova d’Orchestra (Battistelli) en in 2007 als Waltraute in Die Walküre van Wagner.
In Nederland maakte Lien Haegeman onderdeel uit van diverse producties van het gezelschap Opera Zuid. Als derde dame in Mozrart's Zauberflöte werkte ze samen met dirigent Peter Robinson en In Monteverdi's Orfeo zong ze Messagiera. Niet alleen voor het operarepertoire, maar ook voor concerten en recitals is Lien Haegeman in binnen- en buitenland een veelgevraagd zangeres. In Saint Malo en Berlijn zong zij dé twee stukken voor alt en mannenkoor: de Alt-rhapsodie van Brahms en Ständchen van Schubert. Maar ook Oratoria de Noël (Saint-Saëns), Israel in Egypt en Messiah (beide Händel), alsmede verschillende Bach-cantates zijn door haar op diverse podia ten gehore gebracht. Eind 2004 dubuteerde ze in de Berliner Filharmonie, met o.a het Requiem van Duruflé, Oratorio de Noël van Saint-Saens en de Messe in C-dur van Beethoven.
In 2004 was Lien halve finaliste tijdens het Koningin Elisabeth Concours in Brussel en laureate bij de Nederlandse Vocalistenpresentatie in Ede. Masterclasses volgde ze bij Vera Rosza, Sarah Walker, Elly Ameling, Tom Krause, Rachel Yakar en Anthony Rolf-Johnson. Bovendien is Lien momenteel verbonden aan de Chapelle Reine Elisabeth in Brussel. Dit biedt de mogelijkheid om - in de rol van Dorabella in Mozart's 'cosi fan tutte' - in 2006 te debuteren in De Munt in Brussel, maar ook om zich aan de hand van de vele masterclasses zang, dans en acteren nog verder te bekwamen. 

Productie

Functie

Mezzosopraan