Julia Cheng

Julia Cheng

Julia Cheng richtte House of Absolute op in 2014. Als creative director, choreografe en danseres bouwde ze een indrukwekkend geheel van werken op, voorgesteld in het Verenigd Koninkrijk en elders.

Julia werd in 2022 genomineerd voor een Olivier Award voor haar bejubelde choreografie van Cabaret at the Kit Kat Club in het Londense West End.

Ze is jurylid en mentor voor BBC Young Dancer, mentor voor het grootste hiphopfestival van het Verenigd Koninkrijk, Breakin’ Convention, en steunpilaar van Next Generation Youth Theatre in haar thuisstad Luton.

Julia werkte samen met Chinese Arts Now, een organisatie die opkomt voor de belangen van Britse kunstenaars van Oost-Aziatische origine. Cheng coregisseerde ook opera's; voor een ervan won ze de George Butterworth Prize 2020 samen met componist Alex Ho. Ze cureerde tentoonstellingen en maakte theatervoorstellingen, dansfilms en jeugdvoorstellingen waarin ze steeds verschillende kunstvormen vermengde.

Sinds 2007 nam ze deel aan een groot aantal hiphopbattles, die ze vaak won, of jureerde ze. De faam die ze daarmee verwierf, leverde haar campagnes op met Dr. Martens, Vogue Italia, Wella, Kowtow New Zealand en BBC World Service Persia.

Ze put haar invloeden uit de opleiding die ze volgde in verschillende dansstijlen, hiphop, Waacking, hedendaagse dans, gevechtskunsten, theater en oosterse filosofie. Ze gaat prat op de samenwerkingsverbanden die ze aangaat voor creatieprocessen. Zo werkte ze reeds samen met dichteres Lavinia Greenlaw, muzikanten Shingai en Floacist, componisten Simon McCorry en Alex Ho, kunstenares/beeldhouwster Laila Muraywid, curator Kerry-Campbell en theatermaker/activist Daniel York-Loh.

Recent leverde ze de choreografie voor een dubbelprogramma opera voor het Royal Opera House, in een regie van Isabelle Kettle. Op dit moment werkt Julia aan projecten met House of Absolute als Artist in Residence 2022 bij het Philharmonia Orchestra, zet ze een productie op met Sadler's Wells voor 2022, en regisseert en choreografeert ze de ‘anti-opera’ Untold, in samenwerking met componist Alex Ho, als voorbereiding op de Europese tournee in 2023.

Foto: Alicia Clarke

Producties met Julia Cheng

Productie Functie
Untold - (Huidig seizoen)Regie | Choreografie, Concept