Jan Versweyveld (1958), scenograaf en lichtontwerper, volgde zijn opleiding aan het Brusselse Sint Lucas Instituut en aan de Koninklijke Academie in Antwerpen. In de jaren tachtig behoorde hij samen met Ivo van Hove tot de oprichters van de Vlaamse theatergroepen Akt/Vertikaal en Toneelproducties De Tijd, waar zij zich schaarden onder de opvallendste theatermakers in de lage landen. In 1990 werd Jan Versweyveld vaste scenograaf van het Zuidelijk Toneel in Eindhoven. Deze functie ruilde hij in 2001 in voor hoofd scenografie en huisontwerper van Toneelgroep Amsterdam. Hier werkte hij onder andere aan Angels in America, Kreten en Gefluister, Rocco en zijn broers, Antonioni-project, La voix humaine, TeoremaZomertrilogie, Romeinse tragedies, Opening Night, Kinderen van de zon, Macbeth, De Russen!, Husbands, Lange dagreis naar de nacht, Dantons dood, The Fountainhead en Maria Stuart.

Jan Versweyveld was als gastdocent verbonden aan de Gerrit Rietveld Academie en medeoprichter van de scenografieopleiding in Antwerpen. Hij ontwierp toneelbeeld en belichting voor uiteenlopende theaterproducties, van de klassieken (Sofokles, Euripides, Shakespeare en Marlowe) tot hedendaags werk (Williams, O’Neill, Camus, Mauriac, Genet en Sontag). Zijn oeuvre omvat toneel, dans (ROSAS) en opera: Lulu en de integrale Ring des Nibelungen bij De Vlaamse Opera, I due Foscari bij de Munt, Fidelio in L’Opéra Palais Garnier en De zaak Makropulos, La clemenza di Tito en Iolanta bij de Nederlandse Opera. Naast zijn samenwerking met Ivo van Hove en Anne Teresa de Keersmaeker werkte hij met tal van internationale regisseurs, onder wie Johan Simons en Pierre Audi.

Voor zijn scenografie voor Drumming Live ontvangt hij in New York de Bessie Award en voor Hedda Gabler wordt hij met een OBIE Award bekroond. In 2008 ontvangt hij met Ivo van Hove de Prosceniumprijs. In 2015 wordt hem de Lucille Lortel Award toegekend en ontvangt hij - samen met Ivo van Hove - de Amsterdamprijs voor de Kunst voor bewezen kwaliteit.

www.janversweyveld.com

 

Productie

Functie

Scenografie | Lichtontwerp

Scenografie

Scenografie