De Belgische sopraan Ilse Eerens begon haar studie aan het Lemmensinstituut te Leuven en zette die voort bij Jard van Nes aan de Nieuwe Opera Academie in Amsterdam en Den Haag. Ze behaalde meerdere prijzen op zangwedstrijden als het Internationaal Concours van ’s-Hertogenbosch 2004 en het ARD Musik Wettbewerb 2006.

Haar recente engagementen tonen aan hoe breed haar repertoire is. Zo zong ze in de Opéra de Lyon La Vierge in Castellucci’s bejubelde versie van Jeanne d’Arc au bûcher (Honegger), de titelrol in Janáčeks Sluwe Vosje en Tschang-Haitang in Der Kreidekreis (Zemlinsky). In het Theater an der Wien was ze te gast als Matilda (Elisabetta, regina d’Inghilterra, Rossini), in Warschau en Tokio voor de titelrol in Sasha Waltz’ Matsukaze (Hosokawa), in Aix-en-Provence, het Theater an der Wien en de Philharmonie de Paris als Celia (Lucio Silla, Mozart) en in respectievelijk Parijs en Barcelona voor concerten met Brahms (o.l.v. Philippe Herreweghe) en Mendelssohn (o.l.v. Kazushi Ono). Recent debuteerde ze bij de Salzburger Festspiele als Erste Dame (Die Zauberflöte, Mozart) en in concertante uitvoeringen van Der Prozess (von Einem) en bij het City of Birmingham Symphony Orchestra in een Debussy programma.

Ilse Eerens was vaker te gast in de Munt, voor vertolkingen van onder meer Amanda (Le Grand Macabre, Ligeti), Antigone (OEdipe, Enescu), Noémie (Cendrillon, Massenet), Oscar (Un Ballo in maschera, Verdi), Jemmy (Guillaume Tell, Rossini) en Celia (Lucio Silla, Mozart).
Daarnaast creëerde ze ook de rollen van Wendla Bergmann in Benoît Merniers Frühlings Erwachen en van La seconde fille in Philippe Boesmans’ Au monde.

Hoogtepunten van seizoen 18-19 zijn onder meer Die Jahreszeiten met het Orkest van de Achttiende Eeuw, Mélisande (Pelléas et Mélisande, Debussy) aan het Stadttheater Klagenfurt, Pamina aan de Opéra de Lille, de Matthäus-Passion met het koor en orkest van de MDR, Der Prozess in het Konzerthaus Wien en het Mozart Requiem met het Gulbenkian koor en orkest onder leiding van Lorenzo Viotti.

www.ilse-eerens.com

 

 

Productie

Functie

Sopraan