Ictus is een ensemble voor hedendaagse muziek dat sinds 1994 de gebouwen deelt met P.A.R.T.S en danscompagnie Rosas . Onder leiding van choreografe Anne Teresa De Keersmaeker creëerden Rosas en Ictus veertien verschillende voorstellingen: van Amor Constante tot DrummingRain en meer recent Vortex Temporum. Sinds 1994, werkte Ictus ook met choreografen als Wim Vandekeybus, Maud Le Pladec, Eleanor Bauer en Fumiyo Ikeda.

Ictus is een collectief van een twintigtal muzikanten, waaronder dirigent Georges-Elie Octors en klankingenieur Alex Fostier. Vanaf het prille begin zette Ictus in op het gemengde statuut van het ‘elektrisch ensemble’, waarin versterking, (live-)elektronica en een elektronisch instrumentarium deel uitmaken van de dagelijkse praktijk. Bij het label Cyprès kwamen een twintigtal cd’s uit waaronder twee albums gewijd aan de muziek van Fausto Romitelli die tot vandaag geroemd worden voor hun avontuurlijke en onconventionele mixing en mastering. Deze subversie van het klassieke akoestische panorama staat vandaag model voor een nieuwe collectie ‘Contra Naturam’ die zal verschijnen op het label Sub Rosa.

Met het Kaaitheater en Bozar als vaste partners in Brussel, stelt Ictus jaarlijks een nieuw concertseizoen samen, voor een breed publiek van theater-, dans- en muziekliefhebbers. Sinds 2004 is Ictus ook in residentie aan de Opera van Lille. Naast verschillende activiteiten rond publieksontwikkeling (thema-concerten en muziek-educatieve projecten) realiseert Ictus jaarlijks een nieuwe scenische productie (zie Avis de Tempête van Georges Aperghis in 2004, La Métamorphose van Michaël Levinas in 2011, of Marta van Wolfgang Mitterer in 2016).

Een belangrijk pijler van de activiteiten is het exploreren van nieuwe concertvormen: heel korte of extreem lange concerten, becommentarieerde concerten, Blind Dates, concert/festivals waar het publiek kan circuleren tussen de podia (zie de unieke en locatie-specifieke Liquid Rooms die doorheen heel Europa opdoken). Tenslotte leidt Ictus een Master Na Master hedendaagse muziek aan de School of Arts van Gent. Meer info, een blog en audio-materiaal is beschikbaar op de web site van het ensemble.

www.ictus.be

 

 

 

Productie

Functie

Ensemble

Ensemble