In de benadering en esthetiek van Irina Shaposhnikova ligt de nadruk op uiterst vernieuwende ontwerpen. Met de meest recente en baanbrekende materialen en technologieën creëert ze een brede waaier van kostuums en kunstprojecten. Ze put inspiratie uit ambachtelijk vakmanschap en experimenteert graag met ongebruikelijke patroon- en assemblagetechnieken.

Irina Shaposhnikova groeide op in Moskou, studeerde aan de Londense University of Arts en voltooide daarna een Master aan de afdeling Mode van de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Haar afstudeercollectie trok al snel de aandacht en werd bejubeld door verschillende invloedrijke magazines en professionals uit de sector.

Kort daarop begon ze kostuums te ontwerpen, wat leidde tot samenwerkingen voor hedendaagse dans- en theaterproducties in heel Europa, onder meer met Stuttgart Ballet, Bayerische Staatsoper, Theater Heidelberg, Nederlands Kamerkoor, de Griekse Nationale Opera en, recent nog, Theater Bielefeld.

Naast haar persoonlijk werk in de studio is ze hoofddocente aan de British Higher School of Art and Design in Moskou en leidde ze workshops aan het prestigieuze Institut français de la Mode in Parijs.

Irina's ontwerpen waren te zien in verschillende musea, waaronder het Boijmans Museum (NL) en het MoMu (BE). In samenwerking met de befaamde Parijse conceptstore Colette stelde ze solo tentoon in Parijs, Londen en Berlijn.

Productie

Functie

Kostuumontwerp

Kostuums