Gavin Bryars

Gavin Bryars

Gavin Bryars, geboren in 1943, studeerde filosofie, maar werd een jazz bassist en een pionier van de vrije improvisatie met Derek Bailey en Tony Oxley. Vroege iconische stukken zoals The Sinking of the Titanic en Jesus’ Blood Never Failed Me Yet kenden een groot succes.

Zijn werk omvat vijf Opera's, een grote hoeveelheid kamermuziek, verschillende concerten en vele vocale muziek  (Hilliard Ensemble, Trio Mediaeval, Red Byrd, Latvian Radio Choir, Estonian National Male Choir, Iarla O'Lionaird, Singer Pur, The Crossing).

Hij heeft veel samengewerkt met beeldende kunstenaars (bv. Juan Muñoz, Bruce McLean), choreografen (bv. William Forsythe, Merce Cunningham, Edouard Lock, David Dawson, Carolyn Carlson) en theaterregisseurs (bv. Robert Wilson, Atom Egoyan).

Hoogtepunten van het seizoen 17/18 zijn de Duitse première en tournee van zijn ballet The Seasons met choreograaf Edouard Lock, een herneming van zijn ballet uit 2014 Peer Gynt met choreograaf Gregor Zollig, en de Europese première van zijn kameropera Marilyn Forever bij de Volksoper Wien.

Nieuwe opdrachten omvatten een tweedelig ballet over Orpheus voor Ballet van Vlaanderen en Requiem, een grootschalig ballet voor het Nederlandse Nationale Ballet dat in première gaat in 2019.

Sinds 1986 speelde, toerde en nam hij muziek op met het Gavin Bryars Ensemble. Hij heeft vele opnamen gemaakt voor ECM, Point, Philips, Naxos, Decca en zijn eigen label GB Records.

www.gavinbryars.com


Foto: Gautier Deblonde

 

 

Producties met Gavin Bryars

Productie Functie
Calamity / Billy - (Seizoen 2018-2019)Compositie
Calamity / Billy - (Seizoen 2017-2018)Compositie