Dan Potra is een Australisch ontwerper die actief is in het hele kunstengamma: hij ontwerpt decors, kostuums, concepten en animatie voor opera, theater, grootschalige evenementen, dans en film. Voor zijn opera- en theaterontwerpen ontving hij zes nominaties voor de Australische Helpmann Awards, waarvan hij er drie verzilverde, onder meer ‘Best Scenic Design’ in 2008 voor Dead Man Walking in het State Theatre in Sydney.

Tot zijn internationale opera- en theaterproducties behoren The Portrait voor Opera North en de Opéra National de Lorraine, Idomeneo in een regie van Graeme Vicks op het festival van La Coruña in Spanje, Cyrano de Bergerac voor het Nationaal Grieks Toneel, Sweeney Todd in het Southbank Centre in Londen, Il barbiere di Siviglia voor de Houston Grand Opera, A Streetcar Named Desire en Norma in het Theater St. Gallen in Zwitserland, La bohème in de Staatsoper Unter den Linden in Berlijn, Les contes d'Hoffmann in Folkoperan in Zweden en Dracula in de Kungliga Operan (Koninklijke Opera) in Zweden.

Potra heeft heel wat grootschalige culturele en sportevenementen ontworpen, onder meer de intussen legendarische segmenten Deep Sea Dreaming en Tin Symphony van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Sydney in 2000 en Clusters of Light in Egypte. Hij ontwierp ook de openings- en slotceremonies voor de Gold Coast Games in 2018 en de Commonwealth Games in 2006 in Melbourne, naast de Commonwealth Games in Delhi in 2010. Hij werkte ook mee als ontwerper aan de opening van het wereldkampioenschap voetbal in 2010 en de openings- en slotceremonies van Liverpool - Culturele hoofdstad van Europa 2008, in een regie van Nigel Jamieson.

Potra ontwierp de kostuums en projecties voor de toneelbewerking van How to Train Your Dragon van Global Creatures/Dreamworks US, maakte ontwerpen voor Phillip Glass’ opera The Perfect American, voor de openingsceremonie van de Pacific Games in Papoea-Nieuw-Guinea in 2015 en voor de Chinese voorstelling Double It (in een regie van Shi Zheng).

Potra maakte onlangs ontwerpen voor producties van The Misanthrope (Bell Shakespeare), Neverland, the Adventures of Peter Pan en Scrooge, de musical (Music Hall, België). Tot zijn volgende producties behoren onder meer Beauty and the Beast (Malmö Opera) en Brett Whitely (Opera Australia).

Productie

Functie

Scenografie