ChampdAction

ChampdAction

ChampdAction is een productiehuis voor klankkunst en nieuwe muziek met  een grote openheid naar andere kunstdisciplines zoals beeldende kunst, videokunst, theater en dans. Radicale artistieke keuzes stonden en staan hierbij voorop. Eén van de wezenskenmerken van

ChampdAction is dat de organisatie  zich steeds blijft vernieuwen en ook vandaag een voortrekkersrol blijft spelen in het intussen drastisch veranderde muzieklandschap. ChampdAction resideert in de Internationale Kunstcampus deSingel in Antwerpen, waar het ChampdAction/Studio  - de voormalige opnamestudio van Radio 2 - betrekt.

ChampdAction werd in 1988 opgericht door de Vlaamse componist Serge Verstockt en vormde het allereerste Vlaamse structureel gesubsidieerde ensemble dat zich uitsluitend op hedendaagse muziek focuste. ChampdAction beantwoordde aan de nood om hedendaagse muziek professioneel te kunnen uitvoeren. Van bij zijn ontstaan had het ensemble een sterke band met het internationale kunstencentrum deSingel. Deze samenwerking werd in de loop der jaren nog hechter en zal ook in de toekomst verder worden geïntensifieerd.               

De voorbije 20 jaar concerteerde ChampdAction op zowat alle grote internationale en nationale podia, zowel in grote als kleine formaties, met multidisciplinaire en installatieprojecten en in samenwerking met tal van kunstenaars en andere ensembles zoals Collegium Vocale, Jan Fabre, Blindman, Glenn Branca, Terry Riley, Slagwerkgroep Den Haag, Phill Niblock, Marc Vanrunxt/Kunst-werk, Josse De Pauw, Guido Belcanto, Serge Verstockt, Mark Applebaum, Luc Brewaeys,  Vinko Globokar, Stefan Prins, Flat Earth Society, Hans Beckers ea.  De laatste jaren evolueerde het ensemble op een organische wijze in de richting van een flexibel platform voor muziek met een sterke focus op het gebruik van nieuwe media enerzijds en samenwerking met musici vanuit verschillende achtergronden en kunstenaars uit andere disciplines anderzijds. Deze benadering blijkt erg vruchtbaar en verrijkend te zijn voor componisten, uitvoerders en kunstenaars en veronderstelt een andere aanpak. Niet alleen de finaliteit van een uitvoering is belangrijk, maar ook het proces ernaartoe, de educatieve werking, de ontwikkeling van software en elektronica en alles wat met pre- en post-productie en archivering te maken heeft. Het is door de connecties te leggen tussen al deze verschillende deelaspecten, dat het artistieke proces steeds voortgestuwd wordt.

ChampdAction ontwikkelde de voorbije jaren verschillende formats die de concertvorm overstijgen.

Producties met ChampdAction

Productie Functie
Canticum Canticorum - (Seizoen 2018-2019)Ensemble
Canticum Canticorum - (Seizoen 2017-2018)Instrumentaal ensemble