Benno Schachtner

Benno Schachtner

Contratenor Benno Schachtner krijgt steeds meer aandacht in de internationale muziekwereld. Zowel zijn publiek als zijn collega's waarderen zijn verfrissende spontaniteit en het plezier dat hij schept in de onvoorspelbare kunst die op het moment zelf ontstaat. Deze buitengewone zanger kan bogen op muzikale intelligentie, emotionele diepgang en een warm, troostend stemtimbre.

Zijn Solo-cd Clear or cloudy, met liederen van Dowland, Purcell en andere Engelse componisten, kende een internationale release in de herfst van 2017. De andere cd's die hij opnam (voor harmonia mundi france, Sony Classical, Accent, Carus) met René Jacobs, Hans-Christoph Rademann, Stefan Temmingh, Christoph Spering of de Akademie für Alte Musik Berlin weerspiegelen de grote verscheidenheid in zijn artistieke bezigheid.

Tot de hoogtepunten van zijn carrière behoren onder meer optredens in de Staatsoper Berlin, de Opéra national de Paris, het Theater an der Wien, de Philharmonie de Paris, de Berliner Philharmonie, het Palau de la Musica Barcelona en de concertzaal van Seoul, en op verschillende festivals zoals de Innsbrucker Festwochen, het Bachfest Leipzig, de Händelfestspiele Halle en het Bachfest Montréal.

Hij werkt geregeld samen met René Jacobs, Václav Luks, Hans-Christoph Rademann, Howard Arman, Christoph Spering en Andreas Spering, en zingt beroemde meesterwerken onder hun leiding.

Hij wordt begeleid door bejubelde ensembles zoals Freiburger Barockorchester, Akademie für Alte Musik Berlin, B'Rock, Ensemble 1704, Beethovenorchester Bonn, Helsinki Baroque Orchestra, Seattle Symphony Orchestra, Gaechinger Cantorey en Tafelmusik-Orchestra.

De internationale kritiek roemt zijn briljante techniek, zijn aangrijpende interpretaties en, vooral, zijn artistieke diversiteit. De zanger mocht reeds talrijke prijzen in ontvangst nemen: de ICMA Musikpreis 2017 voor de opname van Bachs Johannespassie onder leiding van René Jacobs, de ECHO Klassik-Preis 2017 voor de opname van de integrale Luther-Kantaten met Christoph Spering, de Bayerischer Kunstförderpreis 2016, de ECHO Klassik-Preis 2016 voor de cd Water Music met Capella de la Torre en de Bachpreisträger 2012.

Sinds 2016 doceert hij historische uitvoeringspraktijk aan de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst van Mannheim.

Schachtner heeft ook een brede academische en praktische achtergrond. Hij studeerde gewijde muziek aan de Hochschule für Musik van Detmold en behaalde in 2009 zijn masterdiploma onder begeleiding van Prof. Gerhard Weinberger. Vanuit zijn liefde voor de Oude Muziek zette hij daarna zijn studies voort aan de Schola Cantorum Basiliensis in Basel, Zwitserland, waar hij een tweede masterdiploma zang behaalde bij Prof. Ulrich Messthaler.

Foto: Lucian Hunziker

Producties met Benno Schachtner

Productie Functie
Passio - (Huidig seizoen)Contratenor
Passio - (Seizoen 2019-2020)Contratenor
And you must suffer - (Seizoen 2017-2018)Alt
And you must suffer - (Seizoen 2016-2017)Alt
And you must suffer - (Seizoen 2015-2016)Alt