An De Donder is acteur en theatermaker, met een bijzondere liefde voor verhalen die jong en oud aanspreken. In de voorstelling 7 gaf ze een eigen interpretatie aan het sprookje Sneeuwwitje.  In 2006 maakte ze bij HETPALEIS een bewerking van Godfried Bomans’ Kleine Insectenboek. En voor Muziektheater Transparant bracht ze in datzelfde jaar al tekenend en vertellend De Gelukkige Prins van Oscar Wilde op scène.

An De Donder schrijft speelt, vertelt en zingt, regisseert en ontwerpt voor sommige producties ook licht en decor. Langzaamaan ontwikkelde ze een eigen theatertaal: een unieke mix van spel, vertelling, muziek en beeld, en dit allemaal het liefst live en interactief op de scène gebracht. Uiterst consequent en wars van alle modes volgt ze haar eigen weg.

De lijst van huizen en gezelschappen waar ze werkte is even lang als uiteenlopend: Monty, Reizend Volkstheater, Oud Huis Stekelbees, Nova Zembla, De Werf, De Onderneming, Theater Stap, Walpurgis, LOD, Villanella, hetpaleis, Muziektheater Transparant. Daarnaast werkte ze ook regelmatig samen aan losse projecten met Luc Mishalle en Elvis Peeters.

De laatste twaalf jaar acteerde An De Donder voornamelijk in eigen gecreëerde producties. Bij LOD maakte ze in de jaren ’90 bijvoorbeeld Anton en De ontmoeting met een mens is altijd afmattend. Tijdens haar carrière als theatermaker werkte ze regelmatig samen met LOD-huiscomponist Dominique Pauwels. Zo verzorgde hij de muziek van Bomma (2007), een voorstelling waarin de grenzen tussen realiteit en fantasie vervagen. Verder in 2008 maakte hij de muziekpartituur voor Twee Oude Vrouwtjes waarin Sien Eggers één van de twee hoofdrollen speelde. Naar analogie van het boek van Toon Tellegen die dezelfde titel draagt, hangt De Donder samen met Eggers een ontroerend portret op over ouder worden. Tot slot componeerde hij twee jaar later nog de muziek voor Autopsie van een Gebroken Hart. In deze enscenering, die zich baseert op het gelijknamige boek van Marcelle Sauvageot, nemen liefde, trouw en de dood een centrale plaats in het verhaal.

Productie

Functie

Concept | Regie | Spel

Concept | Regie | Spel

Spel | Concept | Regie