Johan Simons (1946) is een Nederlandse theaterregisseur die zijn opleiding genoot aan de Rotterdamse Dansacademie en aan de Toneelacademie Maastricht.

In 1985 richtte hij, samen met Paul Koek, Zuidelijk Toneel  Hollandia op, dat uitgroeide tot één van de belangrijkste gezelschappen van het Nederlands theater en internationaal lof oogstte met voorstellingen als Val van de goden en Sentimenti.

Tussen 2005 en 2010 maakte Simons als artistiek leider van NTGent producties als De asielzoeker, Kasimir en Karoline, La grande bouffe en Brief aan mijn rechter.

Sinds september 2010 is Simons artistiek directeur van de Münchner Kammerspiele, dat onder zijn leiding al onder meer werken van Elfriede Jelinek, Shakespeare, Lot Vekemans en Joseph Roth bracht.

Johan Simons is ook actief als operaregisseur. Zo regisseerde hij onder meer Simon Boccanegra in Opéra Bastille en Die Entführung aus dem Serail in De Nederlandse Opera.

In september 2009 kreeg Johan Simons een eredoctoraat van de Universiteit Gent als blijk van hun waardering voor de vernieuwende visie, de internationale weerklank en het maatschappelijk engagement in zijn werk.  Zijn werk werd ook bekroond met tal van nationale en internationale prijzen.

 

Productie

Functie

Spelbegeleiding

Regie