Na zijn studies Wijsbegeerte aan de K.U. Leuven en moderne muziek in Barcelona besloot Ief Spincemaille (1976) in 2006 de weg in te slaan die hij al van kinds af aan bewandelde: het maken van allerlei machines, beelden en installaties. Sinds 2006 heeft hij hiermee een oeuvre ontwikkeld dat gekenmerkt wordt door een pre-wetenschappelijke verwondering voor natuur en techniek die hij vertaalt in een eenvoudige en poëtische beeldtaal. 

Zijn eerste werken (Is the great bear a lonely bear, 2006) maken veelvuldig gebruik van video en experimenteren met de relatie tussen beeld en werkelijkheid. Een reeks kijkinstrumenten gemaakt tussen 2007 en 2010 (Reverse Blinking, Virtual Ground,...) behandelt eveneens deze thematiek, maar deze keer niet met video-technische middelen, maar met analoge lo-fi media.

Met het werk Behind the Horizon (2010) verlegt hij  zijn interesse voor techniek/media naar de werkelijkheid zelf. De werken die hieruit volgen, handelen over alledaagse, natuurlijke fenomenen, vaak te nabij om nog zichtbaar te zijn. Met eenvoudige en poëtische werken worden deze verborgen verschijnselen op een nieuwe manier zichtbaar gemaakt. Sterk terugkerende thema’s hierbij zijn tijd en licht.

In 2013 verhuisde hij zijn atelier van het landelijke Bierbeek naar het centrum van Leuven. Dat bracht een nieuwe interesse met zich mee: wat is de plaats van de maker binnen een brede maatschappelijke context? Hiervoor heeft hij een ‘tijdelijke’ werkvorm opgericht: De Verbreder. Een cluster van verschillende werken, initiatieven, samenwerkingen, vraagstellingen en presentatiemomenten, waarmee hij zijn relatie als maker tot het maatschappelijke en buiten-culturele veld beter probeert te begrijpen. 

Spincemaille is tevens actief als beeldend kunstenaar en vormgever voor diverse nationale en internationale theater- en operaproducties. Zijn werk wordt ondersteund door de Werktank, productieplatform  voor mediakunst, waarvan hij de eerste drie jaren de zakelijke leiding heeft waargenomen en waarvan hij momenteel de technische coördinatie van de verschillende projecten op zich neemt.