Andreas Staier (Duitsland, 1955) studeerde moderne piano in the Hochschule für Musik in Hannover. Hij zette zijn studies klavecimbel en vroege muziek voort in Amsterdam, bij Gustav Leonhardt, Nikolaus Harnoncourt en Ton Koopman. Daarenboven studeerde hij pianoforte en werd zo een van de weinige klassieke klavierspelers die specialiseerden in klavecimbel en pianoforte.

In 1983 werd Andres Staier klavecinist bij Musica Antiqua Köln, een klein, maar vooraanstaand  barokensemble. In 1986 verliet hij het ensemble om zich te concentreren op zijn solocarrière. Sinds 1986 reist hij rond als pianofortesolist, begeleider voor liederen en pianist voor het ensemble Les Adieux. Hij begon klavecimbel te onderwijzen aan de Schola Cantorum Basiliensis in Basel, Zwitserland, waar hij lid was van de faculteit van 1987 tot 1996.

Bij zijn recitals en opnamen vinden we de gewoonlijke barokcomponisten, maar ook oudere muziek en Spaans klavierwerk. Een aantal 20e-eeuwse klavecimbelwerken en één 21e-eeuws werk behoren eveneens tot zijn repertoire.

Andreas Staier telt veel internationaal gerenommeerde artiesten onder zijn muzikale partners. Hij werkt samen met beroemde ensembles en orkesten en wordt regelmatig uitgenodigd door vooraanstaande nationale en internationale muziekfestivals.

Voor veel van zijn opnamen - zowel bij BMG als bij Teldec - werd Andreas Staier bekroond met internationale platenprijzen. Sinds 1995 is hij exclusief getekend bij Teldec Classics.