Mayra Santos-Febres

Mayra Santos-Febres

Maria Santos-Febres (°1966) is geboren in Carolina, Puerto Rico.

Ze heeft sinds 1984 gedichten gepubliceerd in internationale kranten en tijdschriften zoals Casa de las Américas (Cuba), Página doce (Argentina), Revue Noir (Frankrijk) en Latin American Revue of Arts and Literature (New York). In 1991 verschijnen haar gedichtenbundels Anamú y manigua - verkozen als een van de 10 beste van het jaar door de Puerto Ricaanse critici - en El orden escapado - winnaar van de eerste prijs voor poëzie van het tijdschrift Tríptico (Puerto Rico). In 2000 publiceerde uitgeverij Trilce (Mexico) Tercer Mundo, haar derde gedichtenbundel.

Behalve poëzie schrijft Mayra Santos-Febres ook essay en proza. In 1994 won ze de prijs Letras de Oro (VS) met haar verhalenbundel Pez de vidrio en in 1996 won ze de Juan Rulfo-prijs voor kortverhaal (Parijs) met Oso Blanco. In 2000 publiceerde Grijalbo Mondadori (Spanje) haar eerste roman Sirena Selena vestida de pena, die naar het Engels, Italiaans en Frans werd vertaald. In 2001 is ze finaliste geweest voor de prijs Rómulo Gallegos. In 2002 publiceerde Grijalbo Mondadori haar tweede roman Cualquier miércoles soy tuya. In 2005 publiceerde Ediciones Callejón haar essaybundel Sobre piel y papel en haar gedichtenbundel Boat People, beiden enthousiast onthaald door de critici.

In 2006 is ze de eerste finaliste van de Primavera-prijs van Editorial Espasa Calpe met haar roman Nuestra Señora de la Noche. In 2009 verschijnt Fe en disfraz (Alfaguara) en krijgt ze de Jonh S. Simmon Guggenheim-beurs. In 2010 verschijnt Tratado de medicina natural para hombres melancólicos. In 2015 verschijnt de historische roman La amante de Gardel

Ze is gastdocente geweest in Harvard en Cornell University. Ze werd verkozen als een van de 100 meest invloedrijke Iberoamerikanen in 2010 door El País en kreeg ook een UNESCO-onderscheiding.

Ze is vandaag hoogleraar en hoofd van het Narratieatelier van de Universiteit van Puerto Rico. 

Producties met Mayra Santos-Febres

Productie Functie
Harriet - (Seizoen 2019-2020)Tekst
Harriet - (Seizoen 2018-2019)Tekst